La philosophie et la vie

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



La philosophie et la vie

Ζούμπος , Αναστάσιος Ν.

Η πρώτη βασική διάκριση που παρουσιάζεται στο άρθρο είναι η διάκριση μεταξύ σοφίας και φιλοσοφίας. Η σοφία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, αντιπροσωπεύει την ματαιοδοξία και τον εγωισμό ενώ η «φιλοσοφία» τον θαυμασμό μπροστά στην αλήθεια. Η επόμενη ουσιαστική διάκριση είναι αυτή μεταξύ ιστορικής και φιλοσοφικής γνώσης. Η ιστορική γνώση είναι η γνώση του συγκεκριμένου φαινομένου, ενώ η φιλοσοφική γνώση, η γνώση του τρόπου σύστασής του. Ο άνθρωπος που δεν κατατείνει και δεν επιδιώκει την φιλοσοφική γνώση είναι καταδικασμένος να διάγει βίο «απλού διαβάτη». Αυτό συμβαίνει διότι το πέρασμα από τον μύθο στον λόγο δεν καθίσταται δυνατό, παρά μόνο μέσω και χάριν της φιλοσοφίας. Υπ΄ αυτήν την έννοια η φιλοσοφία προσδίδει νόημα και αξία στη ζωή του ανθρώπου: μετατρέπει το στεγνό και αφιλοσόφητο ζην, το οποίο δεν θα αφήσει πίσω του κανένα ίχνος, στο φιλοσοφικό ευ ζην, που μέσω της φιλοσοφικής δημιουργίας, μένει αθάνατο.

Επετηρίδα


2004


Ζωή
Ευ ζην
Συστηματική Φιλοσοφία
Σοφία


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.