Cleombrotos et Saloustios ou ύβρις et αρετή

Cleombrotos et Saloustios ou ύβρις et αρετή

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Cleombrotos et Saloustios ou ύβρις et αρετή

Jerphagnon , Lucien

Επτά αιώνες χωρίζουν δύο αναγνώσεις του Φαίδωνος, όπου ο Σωκράτης συμβουλεύει να αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο (καλός γάρ ο κίνδυνος) να ζούμε σύμφωνα με την αρετή: με τον τρόπον αυτόν, είναι δυνατόν να προσδοκούμε, μετά θάνατον, μέρος από την ευτυχία των θεών. Όμως ο Κλεόμβροτος, σύγχρονος του, κάνει πραγματικότητα αυτό που για τον Σωκράτη ήταν «μια ωραία ελπίδα» και, βέβαιος για την άμεση κατάκτηση της αιώνιας ευδαιμονίας, πέφτει στο κενό και αυτοκτονεί. Αυτό το παράδειγμα ύβρεως, θα απασχολεί επί αιώνες τους ανθρώπους, από τον Καλλίμαχο μέχρι τον Montaigne. Ο Σαλούστιος, κατά το τέλος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αντελήφθη ότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι ο ενάρετος βίος, σε σημείο μάλιστα που εάν δεν υπήρχε τίποτε περισσότερο να περιμένει κανείς μετά θάνατον, ο ενάρετος βίος θα ήταν αρκετός για την ευδαιμονία εκείνου που θα είχε επενδύσει σ΄ αυτόν.

Επετηρίδα


2004


Σαλούστιος
Ιστορία της Φιλοσοφίας
Ύβρη
Κλεόμβροτος
Αρετή


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.