On the problem of the «Greek Wonder»

On the problem of the «Greek Wonder»

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



On the problem of the «Greek Wonder»

Κεσσίδης , Θεοχάρης Χ.

Κατά την παρουσίαση του Δεύτερου Συνεδρίου με θέμα τα Προβλήματα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πόλη Τσάκα της Γεωργίας το 1981, επισημάνθηκε η περίπτωση της Αθήνας η οποία ως πόλις-κράτος έδωσε στην παγκόσμια Ιστορία και τον παγκόσμιο Πολιτισμό, σε διάστημα ενός μόλις αιώνα (του 5ου π.Χ.), πολυάριθμες σημαντικότατες προσωπικότητες. Αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε «ελληνικό θαύμα» η δε παρούσα μελέτη προσπαθεί να εξηγήσει τα αίτια της δημιουργίας του μέσα από διάφορες προσφερόμενες κατά καιρούς θεωρίες. Η πλέον ισχυρή, ωστόσο, στην οποία καλείται κάποιος να καταλήξει λογικά, είναι ότι η αιτία εμφάνισης του «ελληνικού φαινομένου» (που ωστόσο υπήρξε και βασική αιτία της παρακμής του) βρίσκεται στον γενετικά και κοινωνικά προσδιορισμένο εθνικό χαρακτήρα των αρχαίων «Ελλήνων». Για να παραφράσουμε τον Ηράκλειτο, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «ο χαρακτήρας ενός έθνους είναι η μοίρα του».

Επετηρίδα


2006


Ελληνισμός
Ιστορία της Φιλοσοφίας
Πολιτισμός
Αθήνα


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.