Krisis et kairós chez Evanghélos Moutsopoulos

Krisis et kairós chez Evanghélos Moutsopoulos

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Krisis et kairós chez Evanghélos Moutsopoulos

Πρωτοπαπά-Μαρνέλη , Μαρία

Η προσπάθεια για την κατάκτηση του κοσμοχώρου θα αποβεί ο καταλύτης της ηθικής και πολιτικής ανάπτυξης, που θα οδηγήσει τον άνθρωπο σε μια εντελώς νέα αντίληψη περί υπάρξεως. Η προβληματική αυτή οργανώνεται γύρω από την ιδέα που αποδίδεται με την έκφραση «το σύμπαν μας καλεί», όπως εκτιμάται από τον Ε. Μουτσόπουλο. Προσβλέποντας πάντα προς την κατεύθυνση αυτή, ο φιλόσοφος μας υπογραμμίζει τη δυνατότητα να υπερνικήσουμε την «γαιοκτονία» μέσα από την επιθυμία του ανθρώπου για ειρήνη και πολιτισμό, αγαθά που ανευρίσκονται είτε στην επιστήμη είτε στις παραδοσιακές αξίες, καθώς και σε ότι είναι δυνατόν να τα συμπληρώσει στο μέλλον. Η πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Ε. Μουτσόπουλου στηρίζεται στα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης, στις κατακτήσεις της επιστημολογίας και στη συνεισφορά της αστροφυσικής. Παράλληλα όμως, πρέπει να τονιστεί ότι κρίση και καιρός, με άλλα λόγια απειλή για καιροσκοπία, είναι παρούσες στην σύγχρονη κοινωνία και ότι η κατάσταση αυτή προσφέρει μιαν πρόκληση στον άνθρωπο: εκείνη του να προσπαθήσει να υπερκεράσει την κρίση, να αναζητήσει μιαν εναλλακτική λύση, ένα νέο νόημα στην ύπαρξή του.

Επετηρίδα


2006


Ευάγγελος Μουτσόπουλος
Ηθική
Πολιτική Φιλοσοφία
Καιρός
Κρίση



Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.