Hegel and Greek Philosophy: The Claims of Historical Reason

Hegel and Greek Philosophy: The Claims of Historical Reason

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Hegel and Greek Philosophy: The Claims of Historical Reason

Βαλλιάνος , Περικλής Σ.

Το άρθρο αναλύει εν πρώτοις την βασική θεωρητική θέση του Hegel ότι η φιλοσοφία ταυτίζεται με την ιστορία της και την αξιολογεί στο πλαίσιο των συγχρόνων συζητήσεων. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η εγελιανή ιστορικοποίηση του στοχασμού έχει σε γενικές γραμμές δικαιωθεί. Στη συνέχεια γίνεται σύγκριση του Αριστοτέλη και του Hegel ως ιστορικών της φιλοσοφίας, με δεδομένο ότι το Α των Μεταφυσικών είναι το πρότυπο που ακολουθεί ο τελευταίος στη δική του ανασυγκρότηση της εξέλιξης της φιλοσοφικής σκέψης. Κατόπιν αναλύεται ο τρόπος που ο Hegel διατάσσει τις κυρίες φάσεις της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην τελολογική δυναμική που θεωρεί ότι εμφαίνεται κατά τη διαδοχή τους. Περιγράφεται η ερμηνευτική προσέγγιση του Hegel στο πλατωνικό και το αριστοτελικό σύστημα, αλλά και η προβληματική του πεποίθηση ότι ο νεοπλατωνισμός συνιστά την κορύφωση του αρχαιοελληνικού στοχασμού. Το άρθρο κλείνει με μια συζήτηση της σχέσης φιλοσοφίας και αλήθειας, όπου απορρίπτεται ο δογματισμός και προκρίνεται μια πολυαρχική αντίληψη της φιλοσοφίας ως καλλιέργειας εναλλακτικών νοημάτων.

Επετηρίδα


2009


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Εγελιανή Φιλοσοφία
Αξίωση
Ιστορία
Γ. Φ. Χέγκελ
Ελλάδα


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.