A Concise Reference to the Pictorial and Mathematical Representation of Kairos

A Concise Reference to the Pictorial and Mathematical Representation of Kairos

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



A Concise Reference to the Pictorial and Mathematical Representation of Kairos

Πρωτόπαπας , Αργύριος Ι.

Μέσω του εγγενούς δυναμισμού των καιρικών κατηγοριών, η ανθρώπινη συνειδητότητα οδηγείται στον εξανθρωπισμό του Χρόνου (humanization of time), αλλά και στο αίτημα για την αναπαράσταση και, αντίστοιχα, για την κατά το δυνατόν τεκμηριωμένη διαπίστωση της ύπαρξης της κατηγορίας του Καιρού και της καιρικής όρθωσης στην φύση και στην τέχνη. Παρ΄ όλα αυτά, η προσπάθεια διαπίστωσης συχνά δυσχεραίνεται λόγω της ασάφειας που προκύπτει από την απουσία μιας, κατά το δυνατόν, λειτουργικής κατηγοριοποίησης των σχημάτων που υποδηλώνουν την ύπαρξη καιρικών κατηγοριών, αρχικώς από μιαν αμιγώς οπτική πλευρά. Η μαθηματική αναπαράσταση αυτής της στιγμιαίας όρθωσης της συνειδητότητας προσκρούει και στο γεγονός ότι η χρονική αυτή στιγμή, μεταξύ ενός ούπω και ενός ουκέτι, αντιστοιχεί σ΄ ένα και μόνο αδιάστατο σημείο στη συμβατική γραμμή του χρόνου. Με τη συστηματική όμως μελέτη χαρακτηριστικών περιπτώσεων στιγμιαίας εξαίφνης ανάδυσης καιρικής όρθωσης, γίνεται προφανές ότι στην πρώτη περίπτωση οι αντίστοιχες μορφές κι απεικονίσεις είναι δυνατόν, πράγματι, να κατηγοριοποιηθούν κάτω από μιάν βασική μορφή, εκείνην του «περιέχοντος». Στην δεύτερη περίπτωση, εκείνην της μαθηματικής αναπαράστασης, η έννοια της καιρικής ζώνης παρακάμπτει το πρόβλημα του αδιάστατου σημείου και καταλήγει σε μιαν ισοσκελή υπερβολήν, μορφήν «περιέχουσα» επίσης, η οποία θα ήταν δυνατόν να διευκολύνει σε μεγάλον βαθμό την περαιτέρω συστηματική μελέτη των καιρικών κατηγοριών.

Επετηρίδα


2010


Απεικόνιση
Μαθηματικά
Γενική Φιλοσοφία
Εικαστικά
Καιρός


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.