Du «moi» et de l' «autre» dans la philosophie du Portique

Du «moi» et de l' «autre» dans la philosophie du Portique

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Du «moi» et de l' «autre» dans la philosophie du Portique

Πρωτοπαπά-Μαρνέλη , Μαρία

Κατά τους Στωικούς ο άνθρωπος ενώνεται με τους ομοίους του δια της λογικής. Επομένως εθνικές ή κοινωνικές διακρίσεις αδυνατούν να οριοθετήσουν τις σχέσεις μας προς τους άλλους. Η απάντηση του Ζήνωνος ως προς τον χαρακτηρισμό του φίλου ως «άλλος εγώ» παραπέμπει στη στωική θεωρία, σύμφωνα προς την οποία μόνον οι σοφοί (τουτέστιν οι ενάρετοι) από τους ανθρώπους είναι δυνατόν να συμβιώσουν εντός ενός κόσμου που διέπεται αποκλειστικώς από τούς νόμους της λογικής. Στο πλαίσιο αυτό η παρούσα μελέτη προσπαθεί να αναδείξει πτυχές της στωικής φιλοσοφίας, οι οποίες επιβεβαιώνουν την ανωτέρω θεωρία περί αποκλειστικής συνυπάρξεως των σοφών, καθόσον μόνον αυτοί είναι σε θέση να αντιληφθούν τους συμπαντικούς νόμους από τους οποίους διέπεται ο κόσμος, εντός του οποίου συμβιούν θεοί και άνθρωποι.

Επετηρίδα


2010


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Στωική Φιλοσοφία
Εγώ
Άλλος


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.