Hegel' s Sense of Idealism in the History of Philosophy and Plotinus' Ecstasy

Hegel' s Sense of Idealism in the History of Philosophy and Plotinus' Ecstasy

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Hegel' s Sense of Idealism in the History of Philosophy and Plotinus' Ecstasy

Ταβουλάρης , Στυλιανός Θ.

Ο Hegel υποστηρίζει ότι υπάρχει μια βασική ιδέα που εξελίσσεται σε όλη την ιστορία της φιλοσοφίας, και ότι αυτή η ιδέα ταυτίζεται με την βασική ιδέα που διακρίνεται στο δικό του φιλοσοφικό πρόγραμμα. Η ιδέα αυτή είναι ο Λόγος και αναπτύσσεται με a priori λογικό τρόπο στη Λογική του. Ο Hegel όμως έπρεπε να τεκμηριώσει και με αναγωγή στην ιστορική εμπειρία ότι όλοι οι προγενέστεροι φιλόσοφοι προσπάθησαν πράγματι να διαμορφώσουν το ίδιο γενικό φιλοσοφικό πρόγραμμα και, επομένως, ότι όλοι τους διαμόρφωσαν κατά κάποιον τρόπο τον ιδεαλισμό του Hegel και υπό αυτή την έννοια τον προοικονομούν. Η ερμηνεία του Hegel επί της φιλοσοφίας του Πλωτίνου εξετάζεται ως ένα δείγμα της γενικότερης ερμηνευτικής στρατηγικής του Hegel σε σχέση με την προγενέστερη φιλοσοφία, με σκοπό να διαπιστώσω αν ο Hegel παρέχει επαρκή ιστορικά και φιλοσοφικά τεκμήρια για να θεμελιώσει τη στρατηγική αυτή.

Επετηρίδα


2010


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Πλωτίνος
Εγελιανή Φιλοσοφία
Έκσταση
Ιδεαλισμός
Γ. Φ. Χέγκελ
Νεοπλατωνισμός



Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.