The Recovery of Parmenides' Philosophy by J. Brucker

The Recovery of Parmenides' Philosophy by J. Brucker

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



The Recovery of Parmenides' Philosophy by J. Brucker

Blackwell , Constance

Το άρθρο αυτό συνιστά μια μετριοπαθή απόπειρα μελέτης της παράδοσης των αποσπασμάτων του Παρμενίδου, όπως αυτά εντοπίζονται στο σχόλιο του Σιμπλικίου για τα Φυσικά του Αριστοτέλους. Ακολουθεί το πλαίσιο που έθεσε ο Jabob Brucker στο έργο του Historia Critica Philosophiae. Ο τελευταίος προσέγγισε τον Παρμενίδη δια μιας λατινικής μεταφράσεως του 17ου αιώνα, που πραγματοποιήθηκε από τον νεοπλατωνιστή Ralph Cudworth. Ένα από τα θέματα που θίγει ο Brucker είναι η επαγωγική λογική, η όποια κατά τον ίδιο έχει ως πεδίο αναφοράς και την φυσική αλλά και την μεταφυσική. Ο Karl Reinhold αργότερα άσκησε κριτική στην προσέγγιση του Brucker, καταλογίζοντας της ως μειονέκτημα την έλλειψη μελέτης της ψυχολογικής διαστάσεως ως παράγοντα που συμμετέχει στην επαγωγική λογική, ενώ ο W. Tennemann παρουσίασε μια προσέγγιση στα φαινόμενα της ιστορίας, που συγχρόνως υιοθετεί, και αντιπαρατίθεται σε, εκείνην του Brucker.

Επετηρίδα


2011


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Παρμενίδης
Προσωκρατική Φιλοσοφία
Jacob Brucker


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.