Sensation et temporalité chez Marcel Proust

Sensation et temporalité chez Marcel Proust

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Sensation et temporalité chez Marcel Proust

Romeyer Dherbey , Gilbert

H μεγάλη ανακάλυψη του Proust είναι, αναμφίβολα, ότι η καλύτερη κινητήρια δύναμη της μνήμης δεν είναι η νοητική ανάμνηση και η αναπαράσταση, άλλα μάλλον μια ψυχική εμμονή, θεωρούμενη ως κατώτερη, εύθραυστη και εφήμερη: η αίσθηση. Η αίσθηση αυτή, που ανήκει άλλωστε, στις πιο ευτελείς αισθητικές καταγραφές - όπως η γεύση και η αφή - είναι ικανή να συγκρατήσει στις πτυχές της, κάθε τι από τη ζωή μας που νομίσαμε ότι λησμονήσαμε, και που όμως, επανέρχεται άθικτο, χάριν σ' αυτήν, με τρόπο θαυμαστό. Καθ' όσον το παρελθόν επανέρχεται ως παρόν από τη μικρή διαδρομή δύο ταυτόσημων αισθήσεων, είναι σαν να εξαφανιζόταν ο χρόνος, μετακινημένος σε μια αιώνια διάρκεια. Πρέπει λοιπόν, να αγαπήσουμε ό,τι πάντα μπορούμε να δούμε δυο φορές. Μια εμπειρία αισθητική και χρονική μπορεί να μας οδηγήσει στο κατώφλι της αιωνιότητας, να μας δώσει τη χαρά και την αίσθηση ότι είμαστε αθάνατοι. Αυτό είναι το «μάθημα του ιδεαλισμού» του Marcel Proust, ενός ιδεαλισμού που δεν ανήκει παρά σ' αυτόν αποκλειστικά και που τον εντάσσει στο γένος των μεγάλων στοχαστών του 20ού αιώνα.

Επετηρίδα


2011


Χρονικότητα
Ιστορία της Φιλοσοφίας
Marcel Proust
Αίσθηση


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.