The Relevancy of Aristotle' s Theory of Change to Modern Issues (e.g. Coceptual Change)

The Relevancy of Aristotle' s Theory of Change to Modern Issues (e.g. Coceptual Change)

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



The Relevancy of Aristotle' s Theory of Change to Modern Issues (e.g. Coceptual Change)

Κουτούγκος, Άρης

Ο Αριστοτέλης είναι ο πρώτος που παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση του φαινομένου της αλλαγής. Το επίτευγμα του Αριστοτέλους συγκριτικά με τον «στατικό» πλατωνικό κόσμο και τον «τυχαίο» του Δημοκρίτου φαίνεται στον τρόπο που αντιμετώπισε το πρόβλημα της πρωταρχικής ουσίας. Το πρώτο μέρος της εργασίας εξετάζει τις έννοιες της εντελεχείας και ενεργείας (για τις οποίες χρησιμοποιείται ο όρος «actuality») και της δυνάμεως («tentiality») και τη σημασία τους στο πρόβλημα της πρωταρχικής ουσίας. Υποδεικνύει την επάρκεια αυτής της σημασίας για την εξήγηση της αλλαγής. Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται η ανάπτυξη των δύο εννοιών σε σημείο σύμφωνο με τον Αριστοτέλη και εξετάζεται η αποτελεσματικότητά τους σχετικά με το σύγχρονο πρόβλημα της «νοητικής αλλαγής» (conceptual change). Η ανάλυση στηρίζεται στην ενότητα του «νοήματος» και της «πραγματικότητας» (meaning and reality), που απορρέει από τον «λογικό οντολογισμό» του Αριστοτέλους.

Επετηρίδα


1977


Αριστοτέλης
Ιστορία της Φιλοσοφίας
Αριστοτελική Φιλοσοφία
Μεταβολή



Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.