Dialectique politique et antinomie des valeurs juridiques

Dialectique politique et antinomie des valeurs juridiques

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Dialectique politique et antinomie des valeurs juridiques

Τζίτζης , Σταμάτιος

Στη μελέτη αυτή επιχειρούμε να δείξουμε τη σπουδαιότητα της διαλεκτικής, τόσο στο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλεως, όσο και ως προς τη διαμόρφωση της ιδέας του δικαίου, δηλαδή ως νομιμότητα και αναλογική ισότητα. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε τη γέννηση της διαλεκτικής στο κοσμικό γίγνεσθαι και ιδιαίτερα στη σχέση της με τον Λόγον. Στη συνέχεια αναπτύσσουμε τον σπουδαίο ρόλο που κατέχει η διαλεκτική στην Αγορά, όπου διαμορφώνονται οι πολιτικές σχέσεις, ιδιαίτερα στην εποχή του Περικλή. Επισημαίνεται εδώ η σημασία στην έννοια της διαλεκτικής εν σχέσει προς τη ρητορική και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε ένα δεύτερο μέρος αντιπαραθέτουμε την κλασική διαλεκτική με εκείνη του σύγχρονου κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι εδώ, ότι περνούμε από τις τοπικές δημοκρατίες στην παγκόσμια δημοκρατία, όπου βασιλεύει μία καθ' όλου αξιοπρέπεια, δηλαδή η μητέρα ομοιόμορφων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους. Τελειώνουμε τη μελέτη μας με τη θεώρηση της πολιτικής διαλεκτικής στον νεώτερο κοσμοπολιτισμό.

Επετηρίδα


2013


Νομικές αξίες
Διαλεκτική
Λόγος
Γενική Φιλοσοφία
Αντινομία


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.