Plato's Symposium: Virtue as a Lesser Good?

Plato's Symposium: Virtue as a Lesser Good?

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Plato's Symposium: Virtue as a Lesser Good?

Shanahan , Colm

Στο Συμπόσιον η Διοτίμα δηλώνει πώς η συνειδητοποίηση της Ιδέας του «καλού» είναι, τελικώς, το κίνητρο των προσπαθειών του έρωτα. Η κατανόηση της Ιδέας καθ'αυτήν δημιουργεί την «αληθινή αρετή»· αυτή η αναπαραγωγή της αρετής δίνει σε κάποιον το δικαίωμα να λέει ότι κατέχει το αγαθό. Ωστόσο, από τη στιγμή που η ικανότητα κατανόησης της Ιδέας επιτυγχάνεται μόνο μέσα σε μια σχέση ερωτική, με ποιον τρόπο αυτό το αγαθό σχετίζεται με τον έρωτα που τρέφει ο εραστής για τον ερωμένο; Στο άρθρο αυτό, θα υποστηρίξω ότι η συνειδητοποίηση της Ιδέας συνδέεται με την προσδοκία του εραστή να εκπαιδεύσει τον ερωμένο. Στόχος του έρωτά του είναι να κάνει την ψυχή του ενάρετη· και ο τρόπος με τον οποίο οδηγείται σε αυτό τον στόχο είναι, ακριβώς, η εκπαίδευση του ερωμένου του. Η συνειδητοποίηση της ιδέας αποτελεί προϋπόθεση για την κατάκτηση αυτού του στόχου και, ως εκ τούτου, το αγαθό που προκύπτει από τη βοήθεια προς τον ερωμένο συμβαδίζει με το αγαθό της συνειδητοποίησης της Ιδέας. Η διάκριση της Ιδέας κατά τέτοιον τρόπο δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από εκείνο που γεννάται μέσα σε μια Πλατωνική ερωτική σχέση. Η αντίληψη της Ιδέας συνδέεται με την ικανότητα δημιουργίας «αληθινής αρετής», πράγμα πού μπορεί να θεωρηθεί πώς περικλείει την αρετή και το αγαθό τόσο του εραστή όσο και του ερωμένου. Αυτή η θεώρηση αντικρούει την άποψη της Frisbee C. C. Sheffield, προς την οποία ασκείται κριτική στο κύριο μέρος του άρθρου.

Επετηρίδα


2012


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Πλατωνική Φιλοσοφία
Αρετή
Πλάτωνας
Αγαθό
Συμπόσιο


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.