Filosofia pratica e φρόνησις

Filosofia pratica e φρόνησις

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Filosofia pratica e φρόνησις

Berti , Enrico

Η έκδοση της μελέτης Wahrheit und Methode του H.-G. Gadamer (Tübingen 1960) συνέβαλε καθοριστικά στην «αποκατάσταση της πρακτικής φιλοσοφίας» του Αριστοτέλους, προσδίδοντας της ένα στοιχείο αμφισβήτησης. Ο Gadamer, πράγματι, επηρεασμένος από τον Heidegger, τείνει να ταυτίζει την πρακτική φιλοσοφία του Αριστοτέλους με την «φρόνησιν», αποδίδοντας στην πρώτη τα χαρακτηριστικά που ο Αριστοτέλης απέδιδε στην δεύτερη (ότι είναι αδύνατο να λησμονηθεί, τη γνώση των μέσων, τη σύνδεση με την εμπειρία, την αναγκαιότητα της φιλίας). Στον Αριστοτέλη, αντιθέτως, η πρακτική φιλοσοφία είναι μία φιλοσοφική γνώση η οποία, παρότι είναι προσανατολισμένη στην πράξη, έχει ως αντικείμενο το ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο και προχωρεί με διαλεκτική μέθοδο, ενώ η «φρόνησις» είναι μία διανοητική αρετή, την οποία διαθέτουν κυρίως οι πολιτικοί άνδρες, με μέγιστο πρότυπο τον Περικλή. Η σύγχυση ανάμεσα στην πρακτική φιλοσοφία και στην «φρόνησιν» πιθανώς διευκόλυνε τη γένεση αυτού που αποκαλείται philosophical counseling.

Επετηρίδα


2012


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Φρόνηση


Κείμενο/PDF

Ιταλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.