I modi di darsi dell' ousia. Uno sguardo sinottico a Metafisica Z

I modi di darsi dell' ousia. Uno sguardo sinottico a Metafisica Z

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



I modi di darsi dell' ousia. Uno sguardo sinottico a Metafisica Z

Scotti-Muth , Nicoletta

Ο Αριστοτέλης ξεκινά τα Μετά τα Φυσικά αποκαθιστώντας επί το ορθότερον την αναζήτηση περί των αρχών που εξελίχθηκε από τους προγενέστερους κατά την αναζήτηση των αιτίων. Τα αίτια έπρεπε να αιτιολογήσουν από τη μία τη γένεση των φύσει όντων και από την άλλη τη γνώση μας για τα θέσει όντα. Ο Αριστοτέλης ανακάλυψε την εσώτερη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο αυτές διαφορετικές αλλά θεμελιώδεις αναγκαιότητες και αναθεώρησε την πλατωνική οντολογία προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ήγειραν. Ο καρπός αυτής της αναθεώρησης ήταν η σύλληψή του για την ουσία, μία μεταφυσική έννοια με διαφορετικές συνδηλώσεις και διαφορετικά σημαινόμενα που μπορούν να αποδώσουν το πλήρες νόημά της. Το άρθρο αποπειράται να διακρίνει και τις δύο απόψεις, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην υπογράμμιση της διαλεκτικής μεθόδου, την οποία ο Αριστοτέλης ακολούθησε προκειμένου να διασώσει τα θετικά αποτελέσματα των προγενεστέρων του και να τα ενσωματώσει σε μία νέα ενότητα.

Επετηρίδα


2014


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Μεταφυσική
Διαλεκτική
Ουσία
Αριστοτελική Φιλοσοφία


Κείμενο/PDF

Ιταλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.