L' enseignement universitaire de la philosophie en Grèce

L' enseignement universitaire de la philosophie en Grèce

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



L' enseignement universitaire de la philosophie en Grèce

Μουτσόπολος, Ευάγγελος

Γεννημένη στην Ελλάδα, η φιλοσοφία ετιμήθη ανέκαθεν σ΄ αυτήν. Οι περιπέτειες από τις οποίες η ίδια διήλθε, και οι οποίες ενετάθησαν εξ αιτίας των περιπολκών που συνεπήχθη η μεταβολή της παραδοσιακής της διδασκαλίας, κατά τον δέκατον όγδοον αιώνα, δεν ήρκεσαν για ν΄ αποκρύψουν την σπουδαιότητά της. Οι δυσχέρειες που η ίδια συναντά στην περιοχή της πανεπιστημαικής διδασκαλίας, χωρίς, βέβαια να οφείλωνται στην φύση της, απορρέουν από την οργανική καχεξία της δευτεροβάθμιου εκπαιδεύσεως, και, συνεπώς, των περιορισμένων επαγγελματικών δυνατοτήτων που η εκπαίδευση αυτή προσφέρει στους πτυχιούχους των πανεπιστημίων. Είναι όχι μόνο ευκταίον, αλλά και προβλεπτόν, ότι η κατάτασταση θα βελτιωθή υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των ίδιων των διδασκόντων. Μια δημόσια συζήτηση που ωργανώθη πρόσφατα έδειξε πόσο η επίλυση των προβλημάτων αυτών γίνεται αντιληπτή ως επείγουσα. Αν η επίλυση αυτή δεν γίνεται αντικείμενο θεωρήσεως εκ των άνω, θα γίνει σίγουρα εκ των κάτω. Τα ίδια τα πανεπιστήμια δικαιούνται, σε τελευταίαν ανάλυση, να προσδιορίσουν τα νέα πρότυπα διδασκαλίας και ερεύνης, που σχετίζονται προς μιαν επιστήμην η οποία, απηλλαγμένη των προσφάτων δεσμών της προς την ιδεολογία, προορίζεται να βοηθήση τον άνθρωπο ν΄ αποκτήση συνείδηση των ίδιων του των ευθυνών.

Επετηρίδα


1983-1984


Ιστορία της Φιλοσοφίας


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.