The Aristotelianism of Averroes and the Problem of Porphyry΄s «Isagoge»

The Aristotelianism of Averroes and the Problem of Porphyry΄s «Isagoge»

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



The Aristotelianism of Averroes and the Problem of Porphyry΄s «Isagoge»

Ευαγγελίου, Χρ.

Ο κατ΄ εξοχήν σχολιαστής του Αριστοτέλους, για τον Αραβικό κόσμο, Αβερρόης έχει επίσης σχολιάσει και του Πορφυρίου την Εισαγωγή. Αντίθετα προς άλλους Άραβες, Λατίνους ή Βυζαντινούς σχολιαστές που είχαν αφιερώσει ενθουσιώδη υπομνήματα στο μικρό αλλά σημαντικό έργο του Νεοπλατωνικού φιλοσόφου, ο Αβερρόης παίρνει καθαρά κριτική θέση απέναντι του Πορφυρίου. Από την άποψη αυτή ο Αβερρόης δύναται να θεωρηθεί πρόδρομος συγχρόνων ερευνητών, όπως οι D. Ross, Ε. Moody και Μ. Kneale, που έχουν ασκήσει αυστηρά κριτική κατά του Πορφυρίου, του διαφθορέα του Αριστοτελισμού, όπως εκείνοι νομίζουν. Η παρούσα μελέτη ερευνά το πρόβλημα που δημιούργησε η Εισαγωγή του Πορφυρίου για τον Άραβα σχολιαστή του Αριστοτέλους. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι διττό. Πρώτον, επισημαίνεται ότι ο Αβερρόης είχε ειδικούς λόγους που στηρίζουν την κριτική και δικαιολογούν, κατά τη γνώμη του, τις επιφυλάξεις του έναντι του Πορφυρίου ως αυθεντικού Αριστοτελικοϋ ερμηνευτή. Δεύτερον, παρατηρείται ότι οι λόγοι για τους οποίους ο Αβερρόης θεώρησε καλό να ψέξει τον Πορφύριο δεν συμπίπτουν με εκείνους που έχει προβάλει η σύγχρονη κριτική. Σε άλλη εργασία έχουμε δείξει σαφώς οτι η σύγχρονη κριτική κατά του Πορφυρίου είναι εσφαλμένη και αβάσιμη γιατί στηρίζεται σε παρεξήγηση των προθέσεων του συγγραφέα της Εισαγωγής και σε παρερμηνεία της θεωρίας των κατηγορουμένων όπως αναπτύσσεται από τον Αριστοτέλη και τον Νεοπλατωνιστή φιλόσοφο. Χωρίς να είναι αναμάρτητη καθαυτή, η κριτική που ασκεί ο Αβερρόης κατά του Πορφυρίου, έχει το πλεονέκτημα οτι τουλάχιστον αποφεύγει τα σφάλματα των σύγχρονων κριτικών.

Επετηρίδα


1985-1986


Αριστοτέλης
Ιστορία της Φιλοσοφίας
Αβερρόης
Αριστοτελική Φιλοσοφία
Πορφύριος



Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.