Doute et reflexion. Descartes et Husserl

Doute et reflexion. Descartes et Husserl

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Doute et reflexion. Descartes et Husserl

Πάνου, Σταύρος

Στην εργασία αυτή επιχειρώ ένα συσχετισμό της καρτεσιανής αμφιβολίας με το ερώτημα της φαινομενολογίας για το νόημα. Για την προσέγγιση αυτή είναι αναγκαία η αναφορά στη ριζική αμφιβολία του Descartes και την φαινομενολογική «εποχή» του Husserl. Αν η καρτεσιανή αμφιβολία μπορεί να εκφρασθεί ως άρνηση, η «εποχή» του Husserl δεν είναι απαραίτητο να εκληφθεί ως άρνηση. Η καρτεσιανή αμφιβολία αμφιβάλλει ακόμα και για την ύπαρξη αυτού του είναι, αυτού του ίδιου του κόσμου, η φαινομενολογική «εποχή» δεν αμφιβάλλει, ερωτά για το νόημα του είναι, του κόσμου, της ύπαρξης. Η υπερβατική συνείδηση (όπως την κατανονοεί η Φαινομενολογία) αντιτίθεται στον κόσμο, αποτελεί την «αντί-θεση» του υποκειμένου στο αντικείμενο, της νόησης στο νόημα, του υποκειμενισμού στον εμπειρισμό. Η καρτεσιανή ριζική αμφιβολία αποτελεί τη «λογική του cogito» του υποκειμένου προ του κοσμολογικού μυστηρίου.

Επετηρίδα


1982


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Αμφιβολία
Στοχασμός
Descartes
Edmund Husserl
Φαινομενολογία


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.