Valeurs littéraires et valeurs sociales

Valeurs littéraires et valeurs sociales

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Valeurs littéraires et valeurs sociales

Μουτσόπουλος, Ευάγγελος

Ο χώρος του ανθρωπίνου, της λογοτεχνίας και της κοινωνίας, αν δεν ταυτίζωνται, τουλάχιστον εισδύουν σε αλλήλου κι αλληλοσυμπληρώνονται. Η λογοτεχνία είναι σε θέση να γίνει φορεύς ωρισμένων θεμιτόν, και μάλιστα ευκταίον, αρκεί η ελικρίνεια των προθέσεων των συνειδήσεων που έχουν εμπλακεί αντιστοίχως σ΄ αυτήν τη διαδικασία να της παρέχουν μιαν αναμφισβήτητην αυθεντικότητα. Αντιστρόφως, η κοινωνία είναι ικανή να γίνει φορεύς των λογοτεχνικών έργων, και συγχρόνως να τα χρησιμοποιήσει. Έτσι, μεταξύ των δύο πεδίων εγκαθίσταται μια διαρκής και σταθερή ανταλλαγή προϊόντων και δημιουργημάτων τα οποία, πέραν του να αναλίσκει, τρέφει και προάγει από κοινού. Όλ΄ αυτά ανάγονται στα αξιώματα «σοφισταί» και οι «αγύρται» των οποίων την δραστηριότητα άλλοτε ο Πλάτων κατήγγελλε, ευχερώς, αποκαλύπτονται από τα φιλαλήθη πνεύματα ή, τουλάχιστον από άλλους «σοφιστάς» ή «αγύρτας» που τους διαδέχονται προσωρινά, να αισθάνωνται ικανές να διακρίνουν μεταξύ του ορθού και του ψευδούς, του πεπλανημένου και του παραλόγου. Συνεπώς, πέραν του να είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους, λογοτεχνικές και κοινωνικές αξίες παρουσιάζονται, υπό αυστηρώς καθορίσιμες συνθήκες, ως όψεις συμπληρωματικές της ίδιας προς οικοδόμηση πραγματικότητος· εκείνης δηλαδή η οποία προαναγγέλλει τον πιο βαθύ, τον πιο καθολικό σεβασμό του ανθρωπίνου.

Επετηρίδα


1989-1990


Λογοτεχνία
Άνθρωπος
Συστηματική Φιλοσοφία
Κοινωνία


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.