Hat die Soziobiologie eine Bedeutung fur die Ethik?

Hat die Soziobiologie eine Bedeutung fur die Ethik?

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Hat die Soziobiologie eine Bedeutung fur die Ethik?

Dorschel, A.

Ότι η Κοινωνιολογία, ήτοι η θεωρία των γενετικών προϋποθέσεων της κοινωνικής συμπεριφοράς των έμψυχων όντων, έχει σχέση με την Ηθική, πρέπει να θεωρηθεί αναμφισβήτητο. Αληθεύει βεβαίως ότι αυτή η βιολογική θεωρία, αποφεύγοντας εσφαλμένους φυσιολογικούς συλλλογισμούς, δεν περιέχει ηθικά παραγγέλματα αλλά απλώς διαπιστώσεις γεγονότων. Εντούτοις δεν βρίσκεται σε αντίφαση προς μια Ηθική: καθόσον αυτή δηλαδή θα προϋπόθετε υπαρξιακούς ισχυρισμούς, οι οποίοι κατ’ αρχήν θα έπρεπε να εξηγούνται. Ότι αυτό ισχύει για κάθε Ηθική προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι το πρέπει προηγείται από το δύνασθαι. Με βάση δύο κεντρικές θέσεις, ήτοι της εξήγησης του αλτρουισμού με συγγενειακή αναφορά και του αλτρουισμού της αμοιβαιότητας, αποδεικνύεται πραγματικά ότι μια ελεύθερη φυσική επιστήμη (ελεύθερη δηλαδή από εκφρασμένες ήδη αξιολογικές κρίσεις – ελεύθερη αξιολογία είναι άλλο πράγμα) του ανθρώπου του τύπου της «ανθρώπινης κοινωνιοβιολογίας» αντιφάσκει τόσο σε μια καθολικίζουσα Ηθική σαν εκείνη του Kant και του Apel όσο και στις θεμελιώδεις ενοράσεις της απροκατάληπτης ηθικής συνείδησης. Μπορεί κανείς τουλάχιστον να υποθέσει ότι αυτό είναι χειρότερο για την πρώτη περίπτωση και όχι για τη δεύτερη, καθόσον η καθολικίζουσα. Είναι δηλαδή δύσκολο να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι η ηθικότητα, για να την περιορίσουμε κάπως, πρέπει να κατοχυρωθεί θεωρητικά, έτσι ώστε η αμφιβολία ενάντια στην όλη προσπάθεια μάλλον να προωθείται και όχι να καταστέλλεται.

Επετηρίδα


1989-1990


Ηθική
Βιολογία
Κοινωνιολογία
Συστηματική Φιλοσοφία


Κείμενο/PDF

Γερμανική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.