Aristote Urbaniste: «L΄esprit de Géometrie» et la Politeia

Aristote Urbaniste: «L΄esprit de Géometrie» et la Politeia

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Aristote Urbaniste: «L΄esprit de Géometrie» et la Politeia

Rodrigo, Pierre

Ο Αριστοτέλης ορίζει στα Πολιτικά του την πόλη-κράτος με βάση τις πολιτειολογικές του αντιλήψεις και αρνείται κάθε άλλον ορισμό που θεμελιώνεται σε φυσικούς όρους, όπως είναι το έδαφος, η φυλή και ο αριθμός των κατοίκων. Έτσι καταργεί την ομωνυμία της έννοιας «πόλις». Στο πρώτο μέρος της παρούσας μελέτης αποδεικνύεται ότι αυτή η μέθοδος πολιτικής ανάλυσης είναι ακριβώς ανάλογη με εκείνη των φυσικών και βιολογικών πραγματειών: εάν η πόλη-κράτος είναι φυσική το «τέλος» κάθε φυσικού όντος επιβάλλει πράγματι ως κατευθυντήρια γραμμή την πολιτική ανάλυση της πραγμάτωσης του «ευ ζήν»· οι θεωρήσεις λοιπόν που συνδέονται με το φυσικό χώρο και χρόνο θα υπαχθούν στην αρχή αυτή. Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται η υπαγωγή αυτή στην περίπτωση της «άριστης πολιτείας»: το έδαφος και η φυλή θεωρούνται ως η «ύλη» της πολιτικής· μια ύλη που δεν ορίζεται καθ΄ εαυτήν και της οποίας ο πολιτικός καθορισμός, αναγκαίος οπωσδήποτε, εξαρτάται από το «πολιτικό» κριτήριο της «φιλίας». Τέλος, μελετώνται οι κριτικές που επιφυλάσσει ο Αριστοτέλης στους οπαδούς του ελληνικού «γεωμετρικού» πνεύματος: Πλάτων, Κλεισθένης και Ιππόδαμος. Αρνούμενος τόσο την αρχή της απόλυτης ενότητας της Πολιτείας όσο και την ειδητική απροσδιοριστία των Νόμων, κρίνοντας με το ίδιο σθένος τις βαθειές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη και την πολεοδομία ή την πολιτική θεωρία του Ιππόδαμου, ο Σταγιρίτης αποδεικνύεται ο κατ΄ έξοχήν διανοητής του πολιτικού χώρου και χρόνου. Αριστοτέλης: ο πολεοδόμος και ο πιο τέλειος νεωτεριστής της εποχής του.

Επετηρίδα


1989-1990


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Το Πνεύμα της Γεωμετρίας
Πολιτεία
Αριστοτελική Φιλοσοφία
Πολιτική


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.