L΄appel de l΄art grec: classicisme et universalisme

L΄appel de l΄art grec: classicisme et universalisme

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



L΄appel de l΄art grec: classicisme et universalisme

Μουτσόπουλος, Ευάγγελος

Το γεγονός ότι με την απλή της σοφία η ελληνική τέχνη, ακόμη και στις ημέρες μας, γοητεύει και θέλγει αποτελεί εγγύηση σοβαρότητος στο πλαίσιο κάθε καλλιτεχνικής δραστηριότητος. Όχι μόνο κατακτά την θέση της στην απαρχή της θεμελιακής αισθητικής μας διαμορφώσεως, αλλά κ΄ εξακολουθεί να παραμένει το σημείο αναφοράς των κατηγοριών προς τις οποίες σύμφωνα λειτουργεί η αισθητική μας. Αδυνατώντας ν΄ αναζητούμε ατελεύτητα το άγνωστο, νοιώθουμε κάποτε την ανάγκη ενός σίγουρου οδηγού στις καλλιτεχνικές μας δραστηριότητες. Οι μεγάλοι δάσκαλοι του μέλλοντος θα πρέπει να έχουν υπ΄ όψη τους το μάθημα αυτό. Ο γεωγραφικός εξωτισμός του περασμένου αιώνος παραχώρησε την θέση του σ΄ έναν διαστρικόν εξωτισμό των σύγχρονών μας. Τόσο ο πρώτος όσο κι ο δεύτερος τίποτε άλλο δεν κατορθώνουν παρά να επισφραγίζουν μιαν τάση αρνήσεως, φυγής, αυτοκαταστροφής. Η ελληνική τέχνη μας ξαναφέρνει στις αξίες μιας ήδη δοκιμασμένης καθολικότητος, μιας καθολικότητος που αγκαλιάζει τον άνθρωπο όλων των εποχών, όλων των απαιτήσεων κι όλων των εμπνεύσεων.

Επετηρίδα


1989-1990


Οικουμενικότητα
Κλασσικισμός
Αισθητική
Ελληνική Τέχνη


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.