La notion d΄espace cosmique et le problème des origines de l΄univers

La notion d΄espace cosmique et le problème des origines de l΄univers

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



La notion d΄espace cosmique et le problème des origines de l΄univers

Viellard - Baron, Jean - Louis

Η έννοια του κοσμικού χώρου δεν αντιστοιχεί σε αυτήν του γεωμετρικού χώρου —καθαρώς διανοητική— ούτε σε αυτήν του ζώντος χώρου — καθαρώς εννοιολογική. Πρόκειται για ένα χώρο ο οποίος υπερβαίνει τα μέτρα του ανθρώπου και τον θέλγει, χωρίς αυτός να είναι σε θέση να τον θεωρήσει, να κινηθεί σ΄ αυτόν ή να μετρήσει τα όριά του. Το υπό συζήτηση θέμα της έννοιας του κοσμικού χώρου είναι αυτό της προέλευσης του αστρικού κόσμου. Το ασύμμετρο μέγεθος του κοσμικού χώρου μας θέτει το ερώτημα: έχει ή δεν έχει δημιουργηθεί; Η μνήμη οδηγείται σε αρχαίες εικόνες κατασκευής κόσμου (κατασκευαστικό πρότυπο), της έκπτωσης της πρώτης αρχής σε πολλαπλότητα που τείνει προς την ύλη (όπως συμβαίνει στη φιλοσοφία του Πλωτίνου). Το χριστιανικό πρότυπο της δημιουργίας ex nihilo δεν είναι πια ικανοποιητικό. Στην πραγματικότητα η δημιουργία δεν μπορεί να νοηθεί παρά ως διαδικασία και όχι ως έκλαμψη, ως εξωτερίκευση του Θεού. Και η πράξη αυτή της Φανέρωσης δείχνει ότι κάθε δημιουργία μπορεί να γίνει νοητή ως σήμα του Θεού, είτε ως άπειρα μικρό είτε ώς άπειρα μεγάλο, όπως είναι ο κοσμικός χώρος.

Επετηρίδα


1991 - 1992


Κοσμικός χώρος
Σύμπαν
Συστηματική Φιλοσοφία


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.