La Parménide De Platon dans la critique des partisans de la logique et dans la mystique plotinienne

La Parménide De Platon dans la critique des partisans de la logique et dans la mystique plotinienne

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



La Parménide De Platon dans la critique des partisans de la logique et dans la mystique plotinienne

Κελεσίδου-Γαλανού, Άννα

Το πρόβλημα του πλατωνικού Παρμενίδη απασχόλησε την κριτική κατά την αρχαιότητα και εξακολουθεί να προκαλεί ένα «πέλαγος λόγων» —επιχειρημάτων. Ο J. Wahl λέγει χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «γόρδιο δεσμό για τους φιλοσόφους». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεώρησα τον διάλογο και παράδειγμα όπου η κριτική, ή αντικριτική και η διαφορά διατηρούν όλο το δυναμισμό τους από τους παλαιούς χρόνους ως σήμερα. Κατ΄ αρχήν αναλύω την κριτική του Παρμενίδη από τον Hegel (της οποίας το ουσιαστικό μέρος ανευρίσκεται στις εγελιανές πλατωνικές παραδόσεις των ετών 1825-26΄ βλ. J.-L. Vieillard-Baron, Παραδόσεις πλατωνικής φιλοσοφίας, εκδ. Ακαδημίας Αθηνών, 1991, με πρόλογο του ακαδ. Ε. Μουτσοπούλου και δική μου μετάφραση του γαλλογερμανικού κειμένου). Στη συνέχεια εξετάζω τη μυστικιστική ερμηνεία του πλατωνικού διαλόγου από τον Πλωτίνο. Αν ο Hegel χρησιμοποίησε τον Πλάτωνα, προσέφυγε στον φιλόσοφο για να πραγματώσει το δικό του σχέδιο (J. Moreau), ο Πλωτίνος, συλλαμβάνοντας τις αποχρώσεις του πλατωνικού λόγου, υπερέβη τα όρια του «θείου» Πλάτωνος και οικοδόμησε πάνω στην υπόθεση του Παρμενίδη —χρησιμοποιώντας την αρνητικότητα— μια υπόσταση η οποία κορυφώνει το πραγματικό, αρνείται κάθε πολλαπλότητα. Έτσι ο «εξηγητής» του Πλάτωνος μετέτρεψε την πλατωνική διαλεκτική σε «μυστική» φιλοσοφία (Bergson).

Επετηρίδα


1991-1992


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Πλατωνική Φιλοσοφία
Παρμενίδης
Πλωτίνος
Γ. Φ. Χέγκελ
Πλάτωνας
Νεοπλατωνισμός



Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.