Éclairage sur le Kairos a partir de la philosophie de Bergson

Éclairage sur le Kairos a partir de la philosophie de Bergson

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Éclairage sur le Kairos a partir de la philosophie de Bergson

Gaubaube, J.-M.

Ο Bergson δεν ασχολήθηκε με την καιρικότητα, όμως, έμμεσα, διείδε την ουσία της. Έτσι, κατά τον συγγραφέα, είναι δυνατό με την έννοια αυτή να φωτισθεί η μπεργκσονική φιλοσοφία, καθώς και αντίστροφα, να γίνει δηλαδή σαφέστερη η έννοια της καιρικότητας μέσω του μπεργκσονισμού. Η μελέτη αποτελεί συνεχή αναφορά στον φιλόσοφο της καιρικότητας Ε. Μουτσόπουλο, ο οποίος συνέλαβε και έδειξε τη διαρκή παρουσία της έννοιας στον ελληνικό στοχασμό. Ο συγγραφέας διαρθρώνει τη διερεύνηση της έννοιας σε επτά ενότητες: δυαδική ρυθμολογία όχι ακόμη/ποτέ πιά, η δημιουργία ως καιρός, ο καιρός ως στιγμή του πλέον είναι, ο καιρός ως παρέγκλιση, η γενναία συναίρεση του καιρού και οι βαθμοί της· δύο αντίστροφοι δρόμοι γνώσης: καιρός της ενόρασης και αντικατοπτρισμός της αντίληψης· η στιγμιαία διάρκεια. Η μελέτη του μπεργκσονικής φιλοσοφίας δια μέσου της έννοιας του καιρού γίνεται από τον συγγραφέα με συνεχή αναφορά στον Ευ. Μουτσόπουλο, ο οποίος κατενόησε «ότι ο καιρός αποτελεί παράδειγμα της γόνιμης συνέπειας της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς και απόδειξη της παγκόσμιας αξίας της».

Επετηρίδα


1991-1992


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Καιρικότητα
Καιρός
Henri Bergson


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.