La notion d' Espace Cosmique et des origines de l' Univers

La notion d' Espace Cosmique et des origines de l' Univers

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



La notion d' Espace Cosmique et des origines de l' Univers

Viellard - Baron, Jean - Louis

Η έννοια του κοσμικού χώρου δεν είναι ανάλογη με την έννοια του γεωμετρικού χώρου ο οποίος είναι καθαρά διανοητικός, ούτε με εκείνη του ζώντος χώρου που είναι καθαρά αντιληπτικός. Πρόκειται για ένα χώρο που υπερβαίνει τα μέτρα του ανθρώπου και ο οποίος ελκύει τον άνθρωπο, χωρίς όμως αυτός να μπορεί να τον ενατενίσει, να κινηθεί μέσα σ΄ αυτόν ή να καταμετρήσει τα όριά του. Το ερώτημα που εμπεριέχεται στην έννοια του κοσμικού χώρου άφορα στην καταγωγή του αστρικού κόσμου. Η μη καταμετρήσιμη απειρότητα του κοσμικού χώρου μας θέτει το ερώτημα: είναι ο κοσμικός χώρος κάτι το δημιουργημένο ή όχι; Αναλογίζεται κανείς εδώ τις αρχικές παραστάσεις περί κατασκευής του κόσμου (με βάση ένα τεχνικό πρότυπο), περί βαθμιαίας ελάττωσης της αρχής σε μια πολλαπλότητα που φθάνει ως την ύλη (όπως συμβαίνει στον Πλωτίνο) το χριστιανικό πρότυπο περί της δημιουργίας εκ του μηδενός δεν είναι επίσης περισσότερο ικανοποιητικό. Στην πραγματικότητα, η δημιουργία δεν μπορεί να συλληφθεί παρά ως πορεία και όχι ως αιφνίδια λάμψη, παρά ως εξωτερίκευση του θεού, η οποία ταυτόχρονα είναι και απόσυρση που γίνεται για να δώσει θέση στα δημιουργήματα. Κι αυτή η ενέργεια φανέρωσης υπονοεί ότι κάθε δημιουργημένη πραγματικότητα θα μπορούσε να κατανοηθεί ως σημάδι του Θεού, τόσο το απείρως μικρό όσο και το απείρως μεγάλο του κοσμικού χώρου.

Επετηρίδα


1993-1994


Κοσμικός χώρος
Σύμπαν
Συστηματική Φιλοσοφία


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.