La vision de la mort en tant que principe d une éthique de l action chez Homère

La vision de la mort en tant que principe d une éthique de l action chez Homère

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



La vision de la mort en tant que principe d une éthique de l action chez Homère

Βλάχος, Γεώργιος

Ότι στα ομηρικά έπη ενυπάρχει μια φιλοσοφία της ζωής μέσα στην κοινωνία και πέραν αυτής, μια φιλοσοφία του ανθρώπου και του προορισμού του, οι Έλληνες της κλασσικής περιόδου το είχαν ακριβώς συνειδητοποιήσει, εφόσον θεωρούσαν τα έπη ως τη σύνοψη μιάς ηθικής και παιδαγωγικής από τις πλέον διαρκείς. Η βαθιά αλήθεια που ανιχνεύεται εδώ είναι ότι η ευθύνη των πράξεων παγιώνεται αιώνια στα βάθη μιάς ανεξάλειπτης μνήμης. Πράξεις και κοινωνική συμπεριφορά συναρθρώνονται στον κανόνα, στον οποίο συναίνεσε ο Σωκράτης: ο θάνατος και η θυσία είναι συμπλήρωμα της αρετής. Ο Όμηρος, πρώτος μεγάλος πολιτικός στοχαστής —ή, απλά, στοχαστής όλης της ανθρωπότητας— ανοίγει νέες οδούς με ποικίλες κατευθύνσεις. Αξίζει πράγματι να πορευθεί κανείς σ΄ αυτούς τους δρόμους με αφετηριακό σημείο μια θεμελιακή φιλοσοφία της ζωής και του θανάτου.

Επετηρίδα


1993-1994


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Όμηρος
Θάνατος
Ηθική



Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.