La viet et la mort selon Platon et Plotin

La viet et la mort selon Platon et Plotin

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



La viet et la mort selon Platon et Plotin

Κελεσίδου-Γαλανού, Άννα

Η έκθεση και διερεύνηση της σχέσης της ζωής και του θανάτου στη διανόηση του Πλάτωνος και στην πλωτινική μυστική είναι «πάμπολυ έργον», του οποίου όμως τα κύρια σημεία ευρίσκονται στις εργασίες ερευνητών, όπως π.χ. οι: L. Robin, A.J. Festugiere, V. Goldschmidt, R. Schaerer, H. Joly, J. Trouillard, M. de Gandillac κ.α. Η μελέτη μου περιορίζεται στην ανίχνευση των συνιστωσών των δύο διδασκαλιών, των αποκλίσεων, καθώς και ορισμένων δυσχερειών που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον σύγχρονο άνθρωπο. Ορισμένα χωρία των Διαλόγων και των Εννεάδων επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στη διδασκαλία του «θείου» Πλάτωνος και του «εξηγητού» του Πλωτίνου, και είναι αποκαλυπτικά της αισιοδοξίας του πρώτου, αισιοδοξίας την οποία καθορίζει η δυναμική και αξιολογική οντολογία του, και του ιδεώδους της επιστροφής στο ένα της μυστικής διδασκαλίας του δεύτερου.

Επετηρίδα


1993-1994


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Πλατωνική Φιλοσοφία
Πλωτίνος
Θάνατος
Ζωή
Πλάτωνας
Νεοπλατωνισμός
Θεωρία των ιδεών



Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.