Virtue and choice in Aristotle’ s «Ethics»

Virtue and choice in Aristotle’ s «Ethics»

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Virtue and choice in Aristotle’ s «Ethics»

Tilley, John

Ο Αριστοτέλης διατείνεται ότι οι αρετές είναι προαιρετικές και ότι είναι έξεις σε σχέση προς τα συναισθήματα καθώς και τις ενέργειες. Φαινομενικά θεωρεί επίσης ότι τα συναισθήματα δεν είναι υποκείμενα προαιρέσεως. Σύμφωνα με τον L.A. Kosman το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την κατανόηση της αριστοτελικής απόψεως αναφορικά με τη σχέση αρετής και προαιρέσεως, ένα πρόβλημα που οφείλει να μας επιβάλλει να ξανασκεφθούμε κατά πόσο ο Αριστοτέλης θεωρεί τα συναισθήματα ως μη υποκείμενα σε προαίρεση. Στη μελέτη αυτή υποστηρίζω ότι το πρόβλημα που θέτει ο Kosman δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σοβαρό όσο διατείνεται ο ίδιος. Υπάρχουν δύο δυνατές λύσεις τις οποίες εκθέτω στο άρθρο μου και επομένως δεν είναι αναγκαίο να θεωρούμε ότι κατά τον Αριστοτέλη τα συναισθήματα δεν υπόκεινται σε ελεύθερη βούληση.

Επετηρίδα


1993-1994


Αριστοτέλης
Ιστορία της Φιλοσοφίας
Προαίρεσις
Ηθική
Αρετή
Αριστοτελική Φιλοσοφία



Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.