Colour vision perception in Greek Philosophy

Colour vision perception in Greek Philosophy

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Colour vision perception in Greek Philosophy

Κολιόπουλος, Ιωάννης

Οι Έλληνες, άνθρωποι «οπτικοί», βίωναν την δράση και την ταύτιζαν με την ύπαρξη (Ίλιάδα, Σ 61 κε.) και τη νόηση (Ίλιάδα, Ο 422, Τ 122). Οι Προσωκρατικοί και οι άλλοι διανοητές ερμήνευαν τα χρώματα και την αντίληψη των χρωμάτων σύμφωνα με τις γενικώτερες θέσεις και αρχές τους. Για τον Δημόκριτο π.χ. τα διάφορα χρώματα οφείλονται στη διαφορά των ατόμων και του τρόπου ένωσής τους (Diels, II 68Α 49). Αυτό που νομίζουμε ως λευκό και ως μαύρο και όλες οι άλλες των πραγμάτων ιδιότητες είναι «δεν» και «μηδέν». Αυτό το δίδυμο της αντίθεσης το συναντάμε και στον Εμπεδοκλή ως «φιλία» και «νεΐκος» και επικυρώνεται με τη νεώτερη θεωρία εξήγησης της αντίληψης των χρωμάτων του Hering, των «αντιθέτων ζευγών». Ο Πλάτων, ιδίως στον Θεαίτητο (153-154), και ο Αριστοτέλης, ιδίως στο Περί Ψυχής (II, 242 α 19), επιχειρούν τις δικές τους προσεγγίσεις στο θέμα, ενώ ο Πλωτίνος (πρβλ. διδακτ. διατριβή Δ. Κούτρα 1968), με την ιδέα πως τα αντικείμενα που βλέπουμε έχουν συγγένεια με το ίδιο το μάτι μας και το μάτι μας τα φέρνει μέσα του, επηρέασε τον Γκαίτε για τη θεωρία των χρωμάτων και τη γνωστή θεώρηση του του «ηλιογενούς οφθαλμού» (Goethe Werke, Insel Verlag, 6,381). Από μερικά ψήγματα της αρχαϊκής Ελληνικής σκέψης επιχειρείται η πρώτη προσέγγιση στο πως αντιλαμβάνονταν οι Έλληνες στοχαστές το χρώμα και την αντίληψή του, θέμα που απασχολεί ακόμη τους επιστήμονες και τους φιλόσοφους.

Επετηρίδα


1995-1996


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Χρώμα
Αντίληψη
Σκέψη


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.