Introduction à la philosophie pénale française du XVIIIe siècle

Introduction à la philosophie pénale française du XVIIIe siècle

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Introduction à la philosophie pénale française du XVIIIe siècle

Bongert, Yvonne

Ο 18ος αι. στον χώρο της φιλοσοφίας του ποινικού δικαίου, που θέτει ερωτήματα σχετικά με το έγκλημα και την ποινή -και ιδιαίτερα για τον σκοπό της ποινής-, δημιούργησε μια πραγματική ανατροπή των αξιών. Αυτό το γεγονός είναι ο καρπός μακροχρόνιας εξέλιξης της οποίας οι απαρχές ανάγονται στην αρχαιότητα, εμφανίζονται όμως συστηματοποιημένες κατά τον 17° αι., αρχικά με τον Spinoza και κατ΄ εξοχήν με τους Hobbes και Locke. Ο υλισμός του 18ου αι., στον τομέα του ποινικού δικαίου, χαρακτηρίζεται από αναγκαιοκρατία και ωφελιμισμό, κάτι που εμφανίζεται ευρέως στα απόκρυφα λογοτεχνικά κείμενα. Η μελέτη αυτή ερευνά κείμενα των πλέον γνωστών εκπροσώπων και ιδιαίτερα εκείνων που επηρεάστηκαν από το ρεύμα της εποχής: La Mettrie, Helvetius, Diderot, Holbach. Οι παραπάνω στοχαστές συχνά δεν εμφανίζονται συνεπείς ως προς τους εαυτούς των. Δεν επωμίζονται όλες τις συνέπειες της αναγκαιοκρατίας, την οποία ασπάζονται, διότι η πολιτική της ποινής την οποία εκθειάζουν συχνά εμπνέεται από τον ωφελιμισμό, τον οποίο επίσης ασπάζονται. Στο σημείο αυτό, σχετίζονται με τους νομικούς, οι οποίοι όμως, δεν αποδέχονται κατ΄ ουδένα τρόπο την αναγκαιοκρατία. Αντίθετα απ΄ αυτό που ενδεχομένως θα ανεμένετο, η ποινική φιλοσοφία των παραπάνω συγγραφέων, δεν ενέπνευσε καθόλου τη νομοθεσία της γαλλικής επαναστάσεως· αξιοσημείωτη επίδραση της όμως εμφανίζεται στη νομοθεσία του 19ου αι., ενώ παρατηρείται ακμάζουσα ακόμη και σήμερα.

Επετηρίδα


1995-1996


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Δίκαιο
Γαλλία
Ποινικό


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.