Some aspects of the Aristotelian Doctrine of Cognitive Phantasia

Some aspects of the Aristotelian Doctrine of Cognitive Phantasia

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Some aspects of the Aristotelian Doctrine of Cognitive Phantasia

Νιάρχος, Κωνσταντίνος

1. Υπάρχει εισέτι μεταξύ των μελετητών της αριστοτελικής φιλοσοφίας η διαφορά απόψεων περί την ερμηνείαν του προβλήματος της γνωστικής φαντασίας, εν σχέσει πρός την πλατωνικήν θεωρίαν περί της νοητικής δομών της φαντασίας. Ο Αριστοτέλης είναι κατηγορηματικός επί της αρχής ότι η φαντασία είναι μια νοητική λειτουργία συμπεριλαμβάνουσα και αισθητά στοιχεία, πλην των νοητών. Είναι δε προφανές ότι υπό την θεώρησιν αυτήν η φαντασία είναι το αποτέλεσμα της δια της αντιλήψεως αποκτωμένης εμπειρείας εν συνδυασμώ πάντοτε πρός τα. δεδομένα φανταστικού ή του ενδεχομένης φανταστικού. 2. Κατά την έρευνά μας επιχειρείται μια νέα απόπειρα προσεγγίσεως και ερμηνείας της αριστοτελικής διδασκαλίας εις το Περί ψυχής Γ3 κυρίως, αλλά και εις άλλα έργα του Σταγιρίτου, εν συγκριτική αντιπαραθέσει και διαλεκτική σχέσει προς συναφείς πλατωνικός θεωρίας. Ασφαλώς η αναφορά προς τους αλεξανδρινούς σχολιαστάς και υπομνηματιστάς των αριστοτελικών έργων είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη. Η έρευνά μας λαμβάνει σοβαρώς υπ΄ όψιν τας λίαν αξιολόγους μελέτας της συγχρόνου βιβλιογραφίας, μάλιστα δε τινές εξ αυτών αποτελούν το θεμέλιον της ερευνητικής προσπάθειάς μας. Έννοιαι ως «φαντασία» και «φαίνεσθαι», καθώς και «φαντασία» και «φάντασμα» αποτελούν την αφετηρία της μελέτης μας, δια να συνεχίσωμεν με τας εννοίας της «φαντασίας-αντιλήψεως», «φαντασίας-νοήσεως» και «φαντασίας-κινήσεως» και να καταλήξωμεν εις την αρχικήν ερεύνησιν περί της «γνωστικής φαντασίας» ως συντελεστού του νοείν και του πράττειν.

Επετηρίδα


1997-1998


Γνωστική Φαντασία
Ιστορία της Φιλοσοφίας
Φαντασία
Περί Ψυχής
Αριστοτελική Φιλοσοφία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.