Plotinus΄ Aesthetic Approach to the One

Plotinus΄ Aesthetic Approach to the One

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Plotinus΄ Aesthetic Approach to the One

Αλεξανδράκη, Αφροδίτη

Στην Εννεάδα 1.6, «περί κάλλους», ο Πλωτίνος διερευνά τις ιδέες του αληθούς, του καλού και του κάλλους. Συχνά χειρίζεται και τα τρία ως εάν ήσαν ένα και το αυτό πράγμα. Στη μελέτη αυτή θα προσπαθήσω να δείξω πως, και σε ποια έκταση η πλωτίνεια θεωρία του κάλλους έχει συνεισφέρει στην επιστροφή της ψυχής στο Εν. Παρά το ότι ο Πλωτίνος διατείνεται ότι το Εν δεν μπορεί να περιγραφεί ή να κατονομασθεί με σαφήνεια, διότι είναι υπεράνω όλων των όντων, χρησιμοποιεί εναλλάξ τους όρους καλόν και κάλλος για να το περιγράψει. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όταν ο Πλωτίνος θέλει να προσδώσει έμφαση στο μεγαλείο του Ενός, το αποκαλεί: κάλλος του κάλλους ή απόλυτον κάλλος. Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα υποστηρίξω ότι το πλωτίνειο σύστημα είναι ως προς τη φύση του βασικά αισθητικό. Με αυτόν τον τρόπο υπαινίσομαι την ύπαρξη μια αισθητικής διαστάσεως στην Ηθική του Πλωτίνου. Ο ιδιαίτερος στόχος αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει ακριβώς αυτήν την όψη της πλωτίνειας οντολογίας.

Επετηρίδα


1997-1998


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Πλωτίνος
Κάλλος
Αισθητική
Αληθές
Ηθική
Καλό
Νεοπλατωνισμός
Οντολογία



Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.