Darabuka
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Darabuka

Darabuka

Κρουστό όργανο που χρησιμοποιείται κυρίως στη μουσική της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα όργανα της κατηγορίας του. Κατασκευάζεται συνήθως από πηλό, μέταλλο και ξύλο. Στη σύγχρονη μορφή του κατασκευάζεται κυρίως από αλουμίνιο, αλλά και από συνθετικά υλικά. Παλαιότερα η επιφάνεια κρούσης ήταν καλυμμένη από δέρμα ζώου. Οι οργανοπαίκτες της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιούν ελαφρά χτυπήματα. Υπάρχουν δύο τύποι darabuka, η τουρκική και η αραβική. Η τουρκική αφήνει τη μεμβράνη να καλύπτει το εξωτερικό του οργάνου και να φαίνεται, ενώ η αραβική την καλύπτει. Τοποθετείται είτε κάτω από το ένα χέρι του οργανοπαίκτη είτε πάνω στα πόδια του όταν είναι καθιστός. Παράγει ένα μπάσο ήχο, που διαφέρει ανάλογα με το χτύπημα. Το χτύπημα που γίνεται με την παλάμη ονομάζεται doum, γίνεται στο κέντρο της μεμβράνης και παράγει αρκετά μπάσο ήχο. Το χτύπημα που γίνεται με τα δάχτυλα ονομάζεται tek, γίνεται στο πλαίσιο της στεφάνης και παράγει πιο πρίμο ήχο. Αυτά είναι τα βασικά χτυπήματα, αλλά υπάρχουν και άλλα που βοηθούν στα γεμίσματα ή στη δημιουργία του ρυθμού. Στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο υπάρχει μια επιπλέον τεχνική με χτυπήματα με το χέρι αλλά και με μπαγκέτα.
Μεμβρανόφωνο μουσικό όργανο. Αποτελείται από πλαίσιο σε σχήμα κλεψύδρας. Η μια του κορυφή είναι ανοιχτή, ενώ η άλλη καλύπτεται από μεμβράνη.

Κρουστό

Κεραμικό

Αφρική

Μ. Ο. Μεμβρανόφωνο


Τρισδιάστατο μοντέλο

CP_MI_2595



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.