Βλάχος ,

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού (ΚΕΜΝΕ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Βλάχος , (EL)

Αναφορά στην καταγωγή και ονομασία των Βλάχων (EL)
"Τότε [μετά την κάθοδον των Σλάβων] ούτοι οι Δακο-Ρωμάνοι ή Δακολατίνοι ωνομάσθησαν Βλάχοι από τους Σλάβους, θέλοντας εν τ΄ αυτώ να δείξουν, τούτο μεν την αρχήν τους, ότι ήσαν Ρωμάνοι, Λατίνοι, ή Ιταλοί. Τούτο δε την κατάστασιν των, ότι εισί ποιμένες, επειδή κατά μεν την Πολωνικήν διάλεκτον ο ποιμήν και μη στάσιν έχων λέγεται Βλακάτζ, κατά δε την Ρωσσικήν, Βλοχίτα, όπερ λαβόντες και τα λοιπά έθνη, τους ωνόμασαν, άλλος μεν Ολάχ, άλλος δε Βάλχ και άλλος Βαλόχ, ομοίως και οι Γραικοί εννούσαν ταύτην την λέξιν δια ποιμένα επειδή Άννα και Κομνηνή λέγει ουτωσί. Αλλά κατά μέρος νεολέκτους καταλέγων, οπόσοι εκ Βουλγάρων του νομάδα βίον είλοντο, Βλάχους τούτους καλείν οίδεν, και κοινή διάλεκτος), εξ΄ ου συνάγεται, ότι κοινώς ωνομάζοντο Βλάχοι... εκαλούντο δε και δάκες" (EL)

Βλάχος (EL)


Μονή Ξενοφώντος (EL)



Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.