Ανάγλυφη επιτύμβια στήλη

Ανάγλυφη επιτύμβια στήλη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ανάγλυφη επιτύμβια στήλη (EL)
Grave stele (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)
Επιτύμβια στήλη, ελλιπής στην άνω απόληξη της επίστεψης και λοξά στην κάτω δεξιά γωνία. Φθορές στην ανάγλυφη παράσταση και στα τρία πρόσωπα των μορφών. Κάτω από το κάθισμα της γυναίκας ίχνη αρχαίας επιδιόρθωσης (επεξεργασία για σιδερένιο σύνδεσμο και αύλακα μολυβδοχόησης) σε ρωγμή του μαρμάρου. Αύλακα μολυβδοχόησης κάτω από τον κανόνα της βάσης στο αριστερό πόδι του άνδρα. Στα αριστερά εικονίζεται γυναίκα καθισμένη σε κλισμό με ψηλό ερεισίνωτο. Φοράει χιτώνα με κοντές κομβιωτές "χειρίδες" ή ιμάτιο που καλύπτει την κεφαλή ή σχηματίζει πάνω από το μέτωπο μία ιδιότυπη υπερυψωμένη απόληξη, πιθανώς ένα είδος διαδήματος, που έφερε κάτω από το ιμάτιο και αποτελούσε τοπική συνήθεια. Το ιμάτιο πίσω στην πλάτη και τμήμα του διακρίνεται κάτω από τον κλισμό. Κρατάει και με τα δύο χέρια της βρέφος ντυμένο με μακρύ χειριδωτό χιτώνα. Μία αντρική μορφή, ο πατέρας, στέκεται σε κατατομή απέναντί τους, κρατώντας με το δεξιό χέρι του ένα πτηνό που το προσφέρει στο βρέφος. Εικονίζεται αγένειος, φοράει χιτωνίσκο, χλαμύδα και πέτασο και με το αριστερό χέρι, που χαλαρά έρχεται μπροστά, κρατούσε πιθανώς κάποιο, αδιάγνωστο πλέον, αντικείμενο. Χρονολογείται περίπου το 425 π.Χ. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Larisa (EN)

Στήλη (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Stele (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)

Πλάτος: 69.0 εκ. Ύψος: 125.0 εκ. (EL)


425 BC - 426 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

R3VK89



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.