Κανάτα (υδροδοχείο)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Κανάτα (υδροδοχείο) (EL)
Pitcher (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)
Μόνωτο υδροδοχείο της οθωμανικής περιόδου, που διατηρείται ακέραιο. Ελάχιστες αποκρούσεις στο χείλος του. Σώμα σφαιρικό πεπιεσμένο. Ο φαρδύς κυλινδρικός λαιμός έχει περίπου το ίδιο ύψος με το ύψος του σώματος. Το χείλος ενιαίο με τον κάθετο λαιμό. Η Βάση επίπεδη, δισκοειδής. Η λαβή είναι ταινιωτή, η γένεση της οποίας βρίσκεται στη μέγιστη διάμετρο της κοιλιάς και η απόληξη της στον λαιμό. Το χείλος κοσμείται με μία ταινία από μαύρο γάνωμα, ενώ ολόκληρο το αγγείο καλύπτεται από έντονα εξίτηλο πορτοκαλέρυθρο υαλοποιημένο χρώμα. Το αγγείο φέρει στικτή, εμπίεστη και εγχάρακτη διακόσμηση. Στο σημείο ένωσης του λαιμού με το σώμα διακοσμείται με μία ζώνη που φέρει πλάγιες παράλληλες στικτές ραβδώσεις. Ακολουθεί ζεύγη κάθετων παράλληλων γραμμών που ορίζουν 13 διάχωρα, στα 12 εκ των οποίων αποδίδονται εμπίεστοι οκτάφυλλοι ρόδακες. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Larisa (EN)

Κανάτα (EL)
Pitcher (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)

Ύψος: 15.0 εκ. (EL)


1601 AD - 1699 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

KWRU6O



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.