Μαρμάρινο άγαλμα Σατύρου με αυλό, καθήμενου σε βράχο

Μαρμάρινο άγαλμα Σατύρου με αυλό, καθήμενου σε βράχο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μαρμάρινο άγαλμα Σατύρου με αυλό, καθήμενου σε βράχο (EL)
Marble statue of a Satyr seated on a rock (EN)

Αγαλμα καθήμενου Σατύρου, μεγέθους μικρότερου του φυσικού. Από λευκό μάρμαρο με πυκνούς κρυστάλλους. Ακέφαλο και μερικώς ακρωτηριασμένο. Έχουν συγκολληθεί τμήματα του δεξιού μηρού και της κνήμης, καθώς και του βραχώδους εδάφους (που λειτουργεί εν είδει συμφυούς πλίνθου). Απεικονίζεται νεαρός γυμνός Σάτυρος καθήμενος σε βράχο, κρατώντας σύριγγα (αυλό συριγγών). Με το δεξιό -αποσπασματικά σωζόμενο- χέρι του (που αποδίδεται σε επαφή με τον κορμό) στηρίζεται στο βράχο. Στο αριστερό χέρι, που κάμπτεται στον αγκώνα σχεδόν σε ορθή γωνία (ακολουθώντας τη στάση/γωνίωση του σώματος) κρατά τον αυλό. Γύρω από τον πήχυ του ίδιου χεριού τυλίγεται χαλαρά δορά πάνθηρα, που πέφτει καλύπτοντας τμήματα του βράχου (ένα μέρος της πέφτει στα πλάγια (δεξιά ως προς τον θεατή), ενώ επί του υπόλοιπου ενδύματος κάθεται η μορφή. Τα άκρα του ζώου διακρίνονται στις απολήξεις της δοράς, δεξιά και αριστερά της μορφής). Τα πόδια του Σατύρου πατούν στο βραχώδες έδαφος. Σταυρώνονται στο ύψος των κνημών, με το αριστερό να υπερκαλύπτει το δεξιό. Η ανώμαλη επιφάνεια του βράχου δηλώνεται με πλήθος πλαστικών εξαρμάτων. Άτεχνη είναι η απόδοση των άκρων χεριών. Πρόκειται για μάλλον περίοπτο έργο, καθώς η οπίσθια όψη είναι επιμελώς ειργασμένη. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Άγαλμα μυθολογικού όντος (EL)
Άγαλμα ανδρικής μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statue of a male figure (EN)
Statue of a mythological creature (EN)

Μάρμαρο (EL)
Μάρμαρο λευκό (EL)
White marble (EN)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 35.0 εκ. Ύψος: 62.0 εκ. (EL)


125 BC - 76 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

H1E3ZQ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.