Γέννηση του Προδρόμου

Γέννηση του Προδρόμου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Γέννηση του Προδρόμου (EL)
Nativity of Saint John the Baptist (EN)

Λάμπος Δημήτριος (EL)
Lampos Dimitrios (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)
Στην εικόνα παριστάνεται "η Γέννησις του Προδρόμου" (σύμφωνα και με επιγραφή). Η ανακεκλιμένη Ελισάβετ δέχεται τη φροντίδα γυναικείας μορφής (θεραπαινίδας;). Στο κάτω μέρος του έργου, το βρέφος, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος εντός χρυσής λεκάνης παίρνει το λουτρό του από άλλες δύο γυναικείες μορφές. Στην κάτω δεξιά γωνία εικονίζεται η χρυσή κλίνη του. Στα δεξιά, στην άκρη της κλίνης της Ελισάβετ καθιστός ο Ζαχαρίας γράφει το όνομα του νεογέννητου γιου του. Εκτός από το φωτοστέφανο φέρει και περίτεχνο κάλυμμα κεφαλής (στέμμα;). Τα χρυσά φωτοστέφανα των μορφών φέρουν εμπίεστες στιγμές. Στο χρυσό βάθος εικονίζονται οικοδομήματα. Το έδαφος είναι αβακωτό και το πλαίσιο μπλε με λευκή ταινία στο εσωτερικό του. Οι γωνίες διακοσμούνται με τετράφυλλα κοσμήματα. Παρουσιάζει το έργο κάποια στοιχεία φθοράς, όπως χτυπήματα, ρωγμή, απολεπίσεις. Πρόκειται πιθανώς για έργο της συντεχνίας των Κολακιωτών ζωγράφων. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of the City of Thessaloniki (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 27.5 εκ. Ύψος: 38.5 εκ. (EL)


1849 AD - 1848 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

MO7B1X



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.