Γέννηση του Χριστού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Γέννηση του Χριστού (EL)
Nativity of Christ (EN)

Λάμπος Δημήτριος (EL)
Lampos Dimitrios (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)
Παριστάνεται η Γέννησις του Χριστού σύμφωνα και με επιγραφή. Μπροστά στη φάτνη εικονίζονται η Παναγία, ο Ιωσήφ και το θείο βρέφος, καθώς και δύο ζώα. Πάνω από αυτή αποδίδονται σε μικρότερη κλίμακα οι τρεις μάγοι, καθώς και ένας άγγελος που αναγγέλλει τη γέννηση του Χριστού. Στο άνω μέρος της εικόνας παριστάνεται μία ημικυκλική κόκκινη δόξα πάνω στην οποία βρίσκεται ανοιχτό ειλητάριο που αναγράφει «Δόξα εν υψίστοις θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Από εκεί εκπέμπονται τρεις ακτίνες φωτός προς την κεντρική σκηνή. Οι χρυσοί φωτοστέφανοι με το λευκό περίγραμμα φέρουν στικτά κοσμήματα. Το βάθος είναι χρυσό και το πλαίσιο κόκκινο με ανοιχτόχρωμες πινελιές. Η εικόνα παρουσιάζει κάποια στοιχεία φθοράς, όπως λίγα χτυπήματα, οπές, λίγες απολεπίσεις. Πρόκειται πιθανώς για έργο της συντεχνίας των Κολακιωτών ζωγράφων. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of the City of Thessaloniki (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 26.5 εκ. Ύψος: 37.0 εκ. (EL)


1842 AD - 1841 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

86LCGG



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.