Περιτομή του Χριστού- Άγιος Βασίλειος

Περιτομή του Χριστού- Άγιος Βασίλειος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Περιτομή του Χριστού- Άγιος Βασίλειος (EL)
Circumcision of Christ- Saint Basil the Great (EN)

Συντεχνία Κολακιωτών Ζωγράφων (EL)
Guild of Kolakia Painters (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)
Παριστάνεται η Περιτομή του Χριστού και ο Άγιος Βασίλειος στην άνω και κάτω ζώνη αντίστοιχα σύμφωνα και με τις επιγραφές. Η άνω σκηνή διαδραματίζεται σε κλειστό χώρο και στο βάθος διακρίνεται μέρος του κτιρίου με την κιονοστοιχία και τα παράθυρα. Πίσω από την τράπεζα βρίσκονται όρθιοι από αριστερά προς τα δεξιά, ο Ιωσήφ, η Θεοτόκος, ένας αρχιερέας με το μαχαίρι στο χέρι, δύο ιερείς, ο πρώτος εκ των οποίων κρατάει το μικρό Χριστό και δύο διάκονοι, από τους οποίους ο μπροστινός φέρει ιερό σκεύος. Πάνω στην τράπεζα βρίσκονται ένα κηροπήγιο, δύο κλειστοί κώδικες και ένα ύφασμα. Το έδαφος είναι τριανταφυλλί πιτσιλωτό. Στην κάτω ζώνη ο Άγιος Βασίλειος εικονίζεται με άμφια, όρθιος μέχρι τη μέση και μετωπικός με το ένα χέρι να ευλογεί και με το άλλο να κρατάει κλειστό ευαγγέλιο. Το βάθος είναι χρυσό και το έδαφος πράσινο στικτό με πολύχρωμες πινελιές. Οι χρυσοί φωτοστέφανοι των μορφών φέρουν στικτά κοσμήματα και περιβάλλονται από λευκό και κόκκινο περίγραμμα για να ξεχωρίζουν. Η εικόνα πλαισιώνεται από γκρι πιτσιλωτή ταινία. Παρουσιάζει το έργο κάποια στοιχεία φθοράς, όπως λίγα χτυπήματα και απολεπίσεις. Πρόκειται πιθανώς για έργο της συντεχνίας των Κολακιωτών ζωγράφων. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of the City of Thessaloniki (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 27.0 εκ. Ύψος: 40.5 εκ. (EL)


1801 AD - 1899 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

TNB1FS



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.