Παναγία Ελεούσα και άγιοι

Παναγία Ελεούσα και άγιοι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Παναγία Ελεούσα και άγιοι (EL)
Virgin Mary Eleousa and saints (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)
Εικονίζεται η Παναγία η Ελεούσα στην άνω ζώνη και οι Τρεις Ιεράρχες στην κάτω ζώνη, σύμφωνα και με επιγραφές. Η Παναγία παριστάνεται μετωπική μέχρι τη μέση και δύο άγγελοι πάνω σε σύννεφα κρατούν το στέμμα της, καθώς και σφαίρες με τα συμπιλήματα ΜΡ ΘΟΥ. Ο Χριστός με το ένα χέρι ευλογεί και με το άλλο κρατάει κλειστό ευαγγέλιο. Το βάθος είναι χρυσό και το έδαφος μπλε. Οι Τρεις Ιεράρχες διαχωρίζονται με κίονες. Εικονίζονται όρθιοι μέχρι τους μηρούς, ο άγιος Βασίλειος και ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος με ελαφρά κλίση προς το κέντρο σε πράσινο βάθος και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μετωπικός σε κίτρινο βάθος. Οι δύο ακριανοί άγιοι κρατούν κλειστό ευαγγέλιο και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ποιμαντορική ράβδο. Τα χρυσά φωτοστέφανα των μορφών φέρουν λευκό περίγραμμα για να ξεχωρίζουν. Το πλαίσιο του έργου είναι χρυσό και μαύρο. Η εικόνα παρουσιάζει στοιχεία φθοράς, όπως μικρές οπές (από ξυλοφάγα έντομα), χτυπήματα, ράγισμα. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of the City of Thessaloniki (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 31.5 εκ. Ύψος: 47.0 εκ. (EL)


1871 AD - 1870 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

8V69GZ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.