Πήλινη ανδρική προτομή

Πήλινη ανδρική προτομή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινη ανδρική προτομή (EL)
Clay bust of a male figure (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)
Η προτομή σώζεται ολόκληρη, συγκολλημένη από περισσότερα θραύσματα. Στην οπίσθια όψη υπάρχει ακανόνιστη οπή. Παριστάνεται ηλικιωμένη γενειοφόρος ανδρική μορφή ως τους γοφούς. Ιμάτιο διέρχεται πάνω από τον κορμό αφήνοντας γυμνό το αριστερό στήθος. Το δεξί χέρι λυγισμένο ακουμπά στο στήθος και είναι καλυμμένο από το ιμάτιο το οποίο βαστά. Το αριστερό, επίσης λυγισμένο, πέφτει χαλαρά, στο πλάι, και καλύπτεται από το ιμάτιο που μαζεύεται από κάτω. Στο ιμάτιο αποδίδονται πτυχώσεις. Η μορφή έχει μεγάλη κοιλιά και φαλακρή κεφαλή με λίγους βοστρύχους στους κροτάφους. Έχει μακρύ μύστακα και μακριά γενειάδα, που αποτελείται από ξεχωριστούς πλοκάμους. Η μύτη της μορφής είναι μεγάλη, σχεδόν σφαιρική, τα μάτια μισόκλειστα και τα αυτιά μεγάλα. Πιθανότατα απεικονίζεται παιδαγωγός, που συναντάται ως προγάστωρ γέρος, φαλακρός και γενειοφόρος με πλακουτσωτή μύτη. Από τον ίδιο τάφο προέρχονται μία παρόμοια προτομή (ΙΣΤ3953) και μία ακόμη προτομή ίδιου τύπου (ΙΣΤ3389). (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of the City of Thessaloniki (EN)

Προτομή ανδρικής μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Bust of a male figure (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 7.6 εκ. Ύψος: 11.3 εκ. (EL)


300 BC - 276 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

G2SMDN



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.