Πήλινο ειδώλιο εφηβικής μορφής

Πήλινο ειδώλιο εφηβικής μορφής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο ειδώλιο εφηβικής μορφής (EL)
Clay figurine of an adolescent (EN)

Το ειδώλιο σώζεται πλήρες με συγκολλημένο τον λαιμό με την κεφαλή. Είναι κενό εσωτερικά με σχεδόν καμπύλη την οπίσθια όψη, στο κέντρο της οποίας υπάρχει κυκλική οπή αερισμού. Τα πόδια του ειδωλίου αποδίδονται ανάγλυφα. Η επιφάνεια του ειδωλίου είναι διαβρωμένη και διατηρεί ίχνη του λευκού επιχρίσματος μπροστά και πλευρικά, ενώ ίχνη ερυθρού χρώματος διακρίνονται στο βάθος στο κάτω τμήμα και στην κόμη. Παριστάνεται κατενώπιον όρθια εφηβική ανδρική μορφή πάνω σε μία κάπως άτεχνα αποδοσμένη βάση που αποδίδεται ως πλίνθος μόνο στην πρόσθια όψη και στην αριστερή πλευρά. Η μορφή φοράει χλαμύδα που αφήνει γυμνά τα σκέλη. Το δεξί σκέλος είναι τοποθετημένο ελαφρώς πλάγια και μπροστά σε σχέση με το στάσιμο αριστερό σκέλος. Η χλαμύδα είναι στερεωμένη στον δεξιό ώμο από τον οποίο πέφτει με αναδίπλωση. Η παρυφή της διέρχεται διαγώνια ψηλά πάνω από τους μηρούς. Το δεξί χέρι της μορφής πέφτει κάτω κοντά στο σώμα. Με το λυγισμένο αριστερό χέρι κρατά στην αγκαλιά ένα μικρό ζώο, που ακουμπάει στον κορμό. Η κεφαλή της μορφής είναι μικρή με δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά. Φοράει κωνικό πίλο. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of the City of Thessaloniki (EN)

Ειδώλιο ανδρικής μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Male figurine (EN)

Χρώμα (EL)
Πηλός (EL)
Clay (EN)
Colour (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 4.6 εκ. Ύψος: 15.9 εκ. (EL)


300 BC - 276 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

OYZWQS



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.