Ναόσχημη λειψανοθήκη

Ναόσχημη λειψανοθήκη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ναόσχημη λειψανοθήκη (EL)
Church-shaped Reliquary (EN)

Ναόσχημη, επάργυρη λειψανοθήκη. Πεντάτρουλλη, οκτάπλευρη με ανάγλυφη και έκτυπη διακόσμηση. Φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτού, ο οποίος πατάσσει την πανούκλα. Και οι οκτώ πλευρές της λειψανοθήκης κοσμούνται με παραστάσεις, που επιστέφονται με τοξωτά πλαίσια. Οι παραστάσεις χωρίζονται μεταξύ τους με φυτική διακόσμηση και επιγράφονται. Επιπλέον, δύο χερουβείμ τοποθετούνται εκατέρωθεν της κάθε παραστάσεως. Οι παραστάσεις είναι οι εξής: α) ο Άγ. Ιωάννης ο Νηστευτής ένθρονος, ενδεδυμένος την αρχιερατική στολή, πατάσσει με το κοντάρι του την πανούκλα, β) ο Άγ. Χαράλαμπος ολόσωμος, μετωπικός κρατά Ευαγγέλιο και ευλογεί, γ) η Ανάσταση του Χριστού (δυτικό πρότυπο), δ) η Μεταμόρφωση του Κυρίου, ε) η Ανάβαση του Προφ. Ηλία. Κάτω αριστερά, ο προφ. Ελισσαίος και δεξιά ο προφ. Ηλίας στην κλίνη του υιού της χήρας, τον οποίο ανέστησε, στ) η Σταύρωση. Ο Ιωάννης αριστερά και η Παναγία δεξιά, ζ) ο Επιτάφιος θρήνος (το κεφάλι του Χριστού κλίνει αριστερά), η) ο Άγ. Στυλιανός. Η λειψανοθήκη στην κάτω πλευρά φέρει επιγραφή: ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΤΟΥΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟΝ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡ/ΓΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟ/ΞΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΙΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝ ΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ/ ΝΕΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΘΗ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟ/ΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΚ ΚΩΜΗΣ/ ΖΑΛΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΩΝ ΕΤΕΡΩΝ ΦΙΛΟΧΡΙΣΤΩΝ ΧΡ/ΙΣΤΙΑΝΩΝ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΕΝ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΑΘΑΝ/ΑΣΙΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ/ 1813 Οκτώμβρι 30/ ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΣΙΟΤΑΤΟΥ/ ΚΥΡ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙ. Οι τρούλλοι που κοσμούν τη λειψανοθήκη είναι επιχρυσωμένοι, όπως και οι ταινίες που περιτρέχουν τις παραστάσεις. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Λειψανοθήκη (EL)
Reliquary (EN)

Χρυσός (EL)
Άργυρος (EL)
Silver (EN)
Gold (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)

Πλάτος: 22.0 εκ. Μήκος: 20.0 εκ. Ύψος: 18.0 εκ. (EL)


1814 AD - 1813 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

8LPFOA



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.