Λειψανοθήκη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λειψανοθήκη (EL)
Reliquary (EN)

Λειψανοθήκη. Ασημένια με έκτυπη και εγχάρακτη διακόσμηση. Το καπάκι φέρει έκτυπα φυτικά κοσμήματα και στο κέντρο τρουλλίσκο. Πάνω στον τρουλλίσκο υπάρχει σταυρός, που είναι σημερινή προσθήκη. Το καπάκι χωρίζεται σε τρεις διακοσμητικές ζώνες. Στις δύο πρώτες η διακόσμηση είναι συνεχής, ενώ στην τρίτη στο μέσον και στις γωνίες. Η μπροστινή πλευρά της λειψανοθήκης φέρει παραστάσεις του Αγίου Δημητρίου έφιππου, του Αγίου Παντελεήμονα μετωπικού, του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου (μετωπικός ως το ύψος των μηρών) και του Αγίου Γηοργήου, επίσης, έφιππου. Στη μία στενή πλευρά παριστάνεται ο ΑΓΗΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΚΡΗΤΗΣ, μετωπικός ως τους μηρούς, μέσα σε φυτικό πλαίσιο. Η άλλη μακριά πλευρά πλαισιώνεται με φυτικά κοσμήματα και φέρει αριστερά της επιγραφή: ΜΑΡΤΥΡΟΣ/ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟ/ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟ/ΞΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑ/ΡΤΥΡΟΣ ΓΗ/ΟΡΓΗΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟ/ΠΕΟΦΟΡΟΥ ΜΗ(Ν) (ΔΑΕ) 1802. Στο κέντρο της ίδιας πλευράς υπάρχει φυτικό κόσμημα και δεξιά του ΤHC AM (της αυτής μονής). Υπάρχουν δε και χαραγμένες γραμμές, χωρίς, όμως, να έχει γραφτεί κάτι πάνω σε αυτές. Στην άλλη στενή πλευρά ο Άγιος Αθανάσιος πλαισιωμένος από φυτικά κοσμήματα. Μέσα στη λειψανοθήκη είναι τοποθετημένες δύο μικρότερες αργυρές θήκες. Η μία είναι παραλληλόγραμμη με λείψανα των Αγίων Γεωργίου και Μοδέστου. Φέρει φυτικές παραστάσεις και ανάμεσα στα δύο οστά τον Εσταυρωμένο. Πάνω από τα οστά οι επιγραφές του ΑΓΗΟΥ ΓΕΩΡΓΗΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΗΟΥ ΜΟΔΙΣΤΟΥ. Στην κάτω πλευρά η επιγραφή: 1858 ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΑΘΩΝΗΣ/ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΑΣ/ΑΛΥΠΙΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ / ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ. Η άλλη θήκη έχει οστά του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Η επιφάνειά της φέρει φυτικές παραστάσεις. Στη μία πλευρά φέρει επιγραφή: + ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ: 1789. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Λειψανοθήκη (EL)
Reliquary (EN)

Άργυρος (EL)
Silver (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)

Πλάτος: 7.5 εκ. Ύψος: 20.5 εκ. (EL)


1701 AD - 1899 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

T4CDLI



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.