Λειψανοθήκη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λειψανοθήκη (EL)
Reliquary (EN)

Λειψανοθήκη. Ασημένια με έκτυπη διακόσμηση. Το σκέπασμα κοσμείται με ένα μεγάλο τρούλλο στη μέση και τέσσερις μικρότερους στις γωνίες, όπως, επίσης, με φυτική διακόσμηση και κεφαλές αγγέλων (στις τέσσερις γωνίες). Η μία μακριά πλευρά, κάτω από την τοξωτή επίστεψη, φέρει παράσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκατέρωθεν της παραστάσεως ο Αγ. Χαράλαμπος και ο Άγ. ΝΗΚΟΛΑΟΣ. Η παράσταση επιγράφεται. Η στενή πλευρά, δεξιά της προηγουμένης, παριστάνει στο ένα τοξωτό διάχωρο τον Άγιο Κων/νο και την Αγία Ελένη και στο άλλο τη Σταύρωση. Στην άλλη μακριά πλευρά ανάμεσα από τον Ιωάννη με τον αετό και στο Ματθαίο με τον Άγγελο υπάρχει η επιγραφή: Η ΘΗΚΗ ΑΥΤΗ ΥΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΕ/ΡΑΣ ΚΕ ΣΕΒΑΣΜΙΑΣ ΜΟΝΙΣ ΤΗΣ ΙΠΕ/ΡΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΙΝΙΣ ΙΜΟΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ / ΤΗS ΕΠΗΚΑΛΟΥΜΕΝΙS TOY AΓΑΘΟΝΟΣ/ΝΕΟΝ ΠΑΤΡΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΒΑΣΤΙΣ ΔΕ/ΔΙΑΞΟΔΟΥ ΤΗ ΑΥΤΗS MONIS IΓOYMENEBON/ΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥΣΙΟΤΑΤΟΥ ΕΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΗS/ KOSTANΔΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗS: ΤΗ: 23/Α/ΠΡΙΛΗΟΥ : 1854/ HΠΟ ΧΕΙΡΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟS AΘΑΝΑ/ΣΙΟΥ ΚΕ ΜΗΧΑΛΙ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ / ΝΕΒΕΣΚΑ. Πάνω και κάτω από την επιγραφή δύο άγγελοι. Στην άλλη, στενή πλευρά κάτω από δύο τοξωτά διάχωρα, ο Άγ. Σπηρίδονας και στο άλλο η Ανάσταση. Μέσα στη λειψανοθήκη φυλάσσεται ασημένια λειψανοθήκη σε σχήμα χεριού με οστά του Αγ. Χαραλάμπους. Κοσμείται δε με πέντε λίθους αιμοστάτου. Ο σταυρός στο σκέπασμα και η εικόνα στο εσωτερικό του είναι σύγχρονες προσθήκες. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Λειψανοθήκη (EL)
Reliquary (EN)

Άργυρος (EL)
Silver (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)

Πλάτος: 15.4 εκ. Μήκος: 2.4 εκ. Ύψος: 26.5 εκ. (EL)


1855 AD - 1854 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

IDB0D8



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.