Αργυρή αλυσίδα-περιδέραιο

Αργυρή αλυσίδα-περιδέραιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αργυρή αλυσίδα-περιδέραιο (EL)
Silver chain-necklace (EN)

Αργυρή αλυσίδα-περιδέραιο. Είναι οξειδωμένη και εν μέρει κατεστραμμένη, συγκολλημένη από μερικά τμήματα. Η αλυσίδα έχει τη μορφή κορδονιού, με μακρόστενες συρμάτινες θηλιές σε πολυσύνθετη πλοκή. Το σημείο διχασμού των άκρων της καλύπτεται με κύλινδρο από αργυρό έλασμα που ποικίλλεται με τρεις πλαστικούς δακτύλιους. Ένα σύρμα διαπερνά από το πλάι το κάτω μέρος του κυλίνδρου και την αλυσίδα μέσα σ' αυτόν και στη συνέχεια τα δυο άκρα του διασταυρώνονται στην πίσω όψη. Καθένα από τα δίδυμα λεπτά σκέλη της αλυσίδας εξέρχεται από έναν προσκολλημένο στον κάλυκα χαμηλό κύλινδρο και εισέρχεται σε έναν άλλο, ο οποίος καταλήγει σε κεφαλή φιδιού, που συγκρατεί στο στόμα του ένα συρμάτινο κρίκο για τη στερέωση του κοσμήματος στο στήθος. Στο ένα άκρο της είναι κολλημένη από την οξείδωση μια από τις περόνες με αρ. ευρετηρίου ΜΘ 8581, με την όποια έτυχε να βρίσκεται κοντά μέσα στον τάφο. Η αλυσίδα στερεωνόταν στο ένδυμα πιθανότατα με τις πόρπες με αρ. ευρετηρίου ΜΘ 8582. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Περιδέραιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Necklace (EN)

Άργυρος (EL)
Silver (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Μήκος: 92.0 εκ. (EL)


500 BC - 501 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

7OAHM0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.