Σιδερένιο ξίφος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σιδερένιο ξίφος (EL)
Iron sword (EN)

Σιδερένιο ξίφος. Είναι οξειδωμένο, με σημαντικές φθορές και λείπουν τα περισσότερα ελάσματα που στερέωναν την επένδυση της λαβής. Είναι συγκολλημένα τα σωζόμενα ελάσματα και η λεπίδα στο επάνω μέρος της. Η συμφυής με τη λεπίδα λαβή διατηρείται ακέραιη, με εξαίρεση μία από τις δύο κερατοειδείς προεξοχές στο επάνω μέρος της που λείπει. Λείπει επίσης η πρόσθετη, πιθανότατα κωνική, κεφαλή της, με τη στήριξη της οποίας σχετίζονται οι προεξοχές αυτές. Το ελαφρό περιχείλωμα που υψώνεται κατά μήκος των παρυφών και στις δύο όψεις της λαβής συγκρατούσε τα δύο ελεφαντοστόινα πλακίδια της επένδυσής της, από τα οποία ελάχιστα λείψανα σώθηκαν. Αυτά ήταν στερεωμένα πρόσθετα με ένα σταυρόσχημο ταινιωτό έλασμα, του οποίου το οριζόντιο σκέλος κάλυπτε πέρα πέρα το κάτω μέρος τους και τα δύο σκέλη του σταυρωτού φυλακτήρα. Σ' ολόκληρη την έκταση των δύο πλευρών της λεπίδας διατηρούνται λείψανα από τον ξύλινο κολεό (θήκη) του ξίφους, του οποίου σώθηκε και το σιδερένιο περιστόμιο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Το περιστόμιο αυτό αποτελείται από δύο φαρδιές σχετικά λάμες, ελαφρά κυρτές, που ενώνονται μεταξύ τους στα δύο τους άκρα. Έχουν το ίδιο μήκος με το φυλακτήρα του ξίφους και κάλυπταν το επίσης ταινιωτό ξύλινο περιστόμιο του κολεού, που λείψανά του διακρίνονται κολλημένα στην κάτω επιφάνειά τους. Στο μέσο της λάμας της μπροστινής πλευράς του κολεού υπάρχει μια μακρόστενη ορθογώνια ρηχή βάθυνση, στην οποία εφάρμοζε ένα διακοσμητικό ελεφαντοστέινο πλακίδιο. Στο μέσο της επάνω πλευράς της η κάθε λάμα παρουσιάζει μία γλωσσωτή προεξοχή. Το γλωσσάκι αυτό εφάρμοζε σε αντίστοιχη υποδοχή που σχηματίζεται στο κάτω μέρος του σταυρωτού ταινιωτού ελάσματος της λαβής και σχετίζεται με τη σταθεροποίηση του ξίφους μέσα στον κολεό. Στο κάτω μέρος του ο κολεός καταλήγει σε πεταλόσχημο σιδερένιο μύκητα, διακοσμημένο στην μπροστινή πλευρά με ομοιόσχημο ελεφαντοστέινο πλακίδιο. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ξίφος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Sword (EN)

Σίδηρος (EL)
Ελεφαντόδοντο (EL)
Iron (EN)
 Ivory (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 4.5 εκ. Μήκος: 63.2 εκ. (EL)


520 BC - 521 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

CD7N6A



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.