Πήλινο ειδώλιο ένθρονης γυναικείας μορφής

Πήλινο ειδώλιο ένθρονης γυναικείας μορφής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο ειδώλιο ένθρονης γυναικείας μορφής (EL)
Terracotta figurine of an enthroned female figure (EN)

Πήλινο ειδώλιο ένθρονης γυναικείας μορφής. Είναι συγκολλημένο και συμπληρωμένο. Πηλός καστανέρυθρος. Ίχνη μαύρου χρώματος στον χιτώνα και στον θρόνο και κόκκινου στο υποπόδιο. Η μπροστινή όψη είναι κατασκευασμένη με μήτρα, η πίσω επίπεδη, εκτός από το κεφάλι. Στο πίσω μέρος του ειδωλίου υπάρχει μεγάλη οπή αερισμού. Η μορφή σε μετωπική στάση, κάθεται σε θρόνο με ψηλό ερεισίνωτο και πατά σε ένα μικρό υποπόδιο. Στο κεφάλι φορά ψηλό κυλινδρικό πόλο που διακοσμείται με κόκκινες ταινίες. Είναι ντυμένη με έναν μακρύ απτύχωτο μαύρο χιτώνα διακοσμημένο με κόκκινες κηλίδες (διακρίνονται τουλάχιστον τέσσερις) και ένα μικρό επίβλημα που καλύπτει το κεφάλι και πέφτει συμμετρικά στους ώμους, σχηματίζοντας δύο μεγάλες τριγωνικές απολήξεις πάνω από τα στήθη. Ο ποδόγυρος του ενδύματος φέρει δικτυωτό μοτίβο. Τα χέρια της αναπαύονται στους μηρούς με τις παλάμες ακουμπισμένες στα γόνατα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της θεάς αποδίδονται λεπτομερώς. Έχει πλατύ εύσαρκο πρόσωπο, μεγάλα μάτια με τονισμένους βολβούς και πλατιά μύτη. Στα χείλη της διαγράφεται ένα αμυδρό χαμόγελο. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ειδώλιο γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Female figurine (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 7.5 εκ. Ύψος: 20.0 εκ. (EL)


560 BC - 560 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

33U4XY



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.